NAJAVA ZA OSCARA

NENAD POLIMAC O NOMINACIJAMA ZA ZLATNI GLOBUS Guadagnino, Nolan, Del Toro i Spielberg u konkurenciji, televizija ne nudi bog zna što

Kadrovi iz filova: 'Dunkirk', 'Oblik vode', 'Skrivena ljubav'

Svojevrsna najava za Oscara potvrdila je mnoštvo nagrada američkih kritičarskih udruženja. Zlatni globus dodjeljuje mala udruga stranih dopisnika za show business u Los Angelesu, međutim, u većini slučajeva ta se priznanja znaju preklopiti sa sudovima puno veće udruge Američke akademije za filmske umjetnosti i znanosti.

Zlatni globusi dodjeljuju se - glede najboljeg filma - u dvije kategorije, za najbolju dramu i za najbolju komediju odnosno mjuzikl. U prvoj kategoriji nominacije su dobili “Skrivena ljubav” Luce Guadagnina, “Dunkirk” Christophera Nolana, “The Post” Stevena Spielberga, “Oblik vode” Guillerma del Tora, pobjednik venecijanskog festivala, i “Tri jumbo plakata izvan Ebbinga u Missouriju” Martina McDonagha.

Strani filmovi

Konkurencija je u ovoj kategoriji puno jača, pa će za Oscara konkurirati tek dio komedija odnosno mjuzikla: to su hit horor “Bježi!” Jordana Peelea, satira glumca Jamesa Franca “Umjetnik katastrofe”, “Najveći showman” s Hughom Jackmanom u ulozi cirkuskog zabavljača P.T. Barnuma, “Ja, Tonya” u kojoj Margor Robbie glumi kontroverznu klizačicu Tonyu Harding te “Lady Bird”, hvaljeni samostalni redateljski prvijenac glumice Grete Gerwig.

Glumci u obje kategorije dolaze u obzir na nagradu Oscar, a najviše šanse da se plasiraju za nominacije imaju Hugh Jackman (“Najveći showman”), Daniel Day-Lewis (“Fantomska nit” P.T. Andersona, navodno posljednja uloga karizmatične britanske zvijezde), Tom Hanks (“The Post”) i mladi Timothée Chalamet u “Skrivenoj ljubavi”. Među glumicama još jednu nominaciju će valjda izboriti Meryl Streep za Spielbergov “The Post”, Saoirse Ronan (“Lady Bird”), Emma Stone (“Bitka spolova”) i Judi Dench (“Victoria i Abdul”).

Za najbolje strane filmove nominacije su dobili - između ostalih - “Prvo su ubili mog oca”, četvrto igrano ostvarenje Angeline Jolie u kambodžansko-američkoj produkciji, “Nevoljen” Rusa Andreja Zvjaginceva i po svoj prilici glavni favorit “Kvadrat”, Šveđanina Rubena Östlunda.

Televizija

Televizija ne nudi bog zna što, jer su se najjači aduti već ogledali u nedavnoj dodjeli nagrada Emmy. Obično su Zlatni globusi prednjačili, međutim, ovaj put je sve riješeno još početkom jeseni. Očekujemo pobjede “Malih laži” s Nicole Kidman i Reese Witherspoon u serijama ograničenog trajanja (“Zavada” s Jessicom Lange i Susan Sarandon ozbiljan je konkurent), a kod dramskih serija glavna će se borba voditi između sedme sezone “Igre prijestolja”, “Sluškinjine priče” s Elisabeth Moss i Netflixove “Krune” o mladim danima Elizabete II.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:51