ATRAKTIVAN BLOCKBUSTER

NENAD POLIMAC O NOVOM NASTAVKU SLAVNE FRANŠIZE RIDLEYJA SCOTTA 'Alien: Savez' je pustolovni rollercoaster s povremenim scenama strave

 20th Century Fox / YOUTUBE
Redatelj Ridley Scott najavio je još bar dva filma prije no što će se radnja zaokružiti, pa ćete - ako to još niste - ionako morati postati specijalist za 'Aliene'

“Prometej”, prvi prednastavak franšize koja je ambiciozno započela filmom “Alien” Ridleyja Scotta (u našim kinima “Osmi putnik”) i nastavila se još ambicioznije spektaklom “Aliens” Jamesa Camerona, podijelio je poklonike serijala o naizgled neuništivom vanzemaljcu čija je meta ljudska vrsta.

Prva četiri filma (zanemarimo dvije eksploatacijske dosjetke zvane “Alien protiv Predatora”) bila su horori križani s nekim drugim žanrovima, a “Prometej” je bio nešto posve drugo, vizualno rafinirana kozmogonija koja je objašnjavala kako čovjeka nije stvorio Bog nego svemirska rasa Inženjeri. Bilo je tu dosta uzbudljivih situacija, ali ne i prizora ekstremne jeze, po kojima je serijal postao slavan (scena u prvom “Alienu” u kojoj čudovište izlazi iz utrobe jednog od članova posade proglašena je u nekim anketama najstrašnijom u povijesti filma), sve dok junakinja Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) nije otkrila da je trudna, ali da u njoj nije ljudski plod nego opaki vanzemaljac, ušla u kapsulu za hitne operacije i sama odstranila neželjeno biće.

Glava androida

Virtuozno režiran, taj se prizor mogao mjeriti s najneugodnijima iz serijala. Do kraja se nije ponovilo ništa slično, Elizabeth i otkinuta glava androida Davida (igrao ga je Michael Fassbender) krenuli su svemirskom letjelicom prema planetu s kojeg su stigli Inženjeri, a iza njih se prijeteći prvi put ukazao glavni junak franšize, grozni Alien.

“Prometeja” je kao i prvog “Aliena” režirao Scott, samo je otad dosta promijenio stil i odatle prijepori je li pred nastavak legitimni dio franšize ili nešto drugo. Bit će da je u pitanju ovo potonje, jer njegov nastavak “Alien: Savez” već od naslova ukazuje da će puno više sličiti filmovima na koje se nadovezuje. Savez je inače ime golemog svemirskog broda koji 2104., deset godina nakon zbivanja iz prethodnog filma, putuje sa Zemlje na udaljeni planet s masom uspavanih kolonista i ljudskih embrija, kako bi stvorio novu civilizaciju. Vremenske prilike onemoguće planiranu rutu, android Walter (opet Fassbender), usavršena verzija Davida budi posadu, pa Savez pristaje na planetu koji po vegetaciji dosta sliči Zemlji (naravno, kad se snimalo na Novom Zelandu). Manja ekspedicija odluči istražiti je li planet uistinu nastanjiv i započinje pustolovina koja je neusporedivo bogatija zbivanjima i prizorima jeze nego radnja “Prometeja”.

Glavni lik ponovno je žena, to je Daniels (Katherine Waterston iz novog serijala po J.K. Rowling “Fantastične zvijeri i gdje ih naći”), stručnjakinja za teraformaciju, koja pri buđenju posade gubi supruga (luckasta je dosjetka da ga igra poprilično poznati James Franco, kojega više vidite u pred najavama na Internetu nego u samom filmu), a nakon nekog vremena pojavljuje se i David iz “Prometeja”, tako da Fassbender mora balansirati između dvije uloge. Od dolaska na nepoznati planet “Alien: Savez” pretvara se u pustolovni rollercoaster začinjen povremenim scenama strave, budući da neugodni vanzemaljci iskrsavaju odasvuda: nimalo slučajno, uostalom, jedan od članova posade ispravno je zapazio da u novom okružju ima vegetacije, ali nema nijednog živog bića, čak ni insekata. Naravno, kad su ih antipatični Alieni sve potamanili.

Završna zagonetka

U usporedbi s “Prometejom”, “Alien: Savez” je napetiji film koji bi trebao zadovoljiti poklonike franšize puno više od prethodnika. To ne znači da je u pitanju i bolje ostvarenje. Što nam od galerije likova nudi “Savez”? Dvostruka uloga Fassbendera zgodan je štos, no završnu zagonetku tko je preživio, Walter ili David, brzo će razriješiti svaki dobar poznavatelj holivudske dramaturgije. Daniels je također bljeđa verzija Elizabeth Shaw, način na koji je njezina prethodnica ostala bez partnera (Logan Marshall-Green igrao je Charleyja Hollowaya) puno je elaboriraniji no što je slučaj s junakinjom ovog filma. Simpatični Tennessee (Danny McBride), glavni pilot Saveza, nije osobito poboljšanje u odnosu na Janeka (Idris Elba), tamnoputog kapetana Prometeja, koji se čak mogao pohvaliti da je spavao sa svojom bjeloputom šeficom (Charlize Theron). Potonja je pak stožerni lik kakvih je u novom Scottovom filmu moralo biti puno više i zato ga primamo sa zadrškom. Tu je i stidljiva naznaka gay veze između dva člana posade, ali tako diskretno plasirana da je možda i ne primijetite. Naposljetku, nijedna horor scena u “Savezu” ne može se mjeriti s onom iz “Prometeja” u kojoj se Elizabeth rješava neželjene trudnoće, što također svjedoči o tome kako su u tom filmu svi dijelovi puno bolje dramski pripremljeni.

Da ne bude zabune, “Alien: Savez” atraktivan je blockbuster koji ćete pogledati sa zanimanjem, no jedini je problem što morate biti poklonik serijala da biste vladali svim finesama zapleta, a ukoliko niste gledali “Prometeja” štošta će vam toga ostati nejasno. To je tako sa suvremenim franšizama. Ridley Scott je najavio još bar dva filma prije no što će se radnja zaokružiti, tj. kada će prednastavci stići glavne nastavke, pa ćete - ako to još niste - ionako morati postati specijalist za “Aliene”. Bez toga je bolje da i ne odlazite u kino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:52