DOKUKINO KIC

NESTABILNI ELEMENTI Oliver Frljić, Nune Popović i Mario Kovač o važnosti političkog teatra 90-ih i danas

Primjer bjeloruskog kazališta pokazuje umjetnike razapete između borbe za svoju umjetnost i borbe za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih obitelji

Politička previranja u podlozi su dokumentarnog filma o „posljednjoj europskoj diktaturi“ i umjetničkoj borbi Bjeloruskog Slobodnog Teatra protiv diktatorskog režima dugovječnog, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je nedavno započeo svoj peti predsjednički mandat, popraćen buntovnim prosvjednima tisuća stanovnika Minska i Bjelorusije.

Radnja filma 'U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi' ('Dangerous Acts: Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus') počinje 2010. kad je KGB vršio opresiju nad disidentima, 16 godina nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko preuzeo vlast tijekom raspada SSSR-a. Krajem 2010. godine, kada se ponovno naziru novi predsjednički izbori sumnjive regularnosti, KGB se okomio na osnivače Slobodnog kazališta, Nikolaja Kalezina, Nataliju Kaliadu i Vladimira Ščerbanja, koji su, zajedno sa svojim kolegama, razapeti između borbe za svoju umjetnost i borbe za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih obitelji.

Film se sastoji od prokrijumčarenih snimki i necenzuriranih intervjua te publici pruža pogled izbliza na pokret otpora, dok se istodobno razvija na pozornici i na ulicama. Dok se članovi Slobodnog kazališta suočavaju s izborom između represije kod kuće ili egzila u SAD-u i UK-u, film ponovno potvrđuje naše uvjerenje da moć umjetnosti i nade doista može promijeniti svijet.

Nakon kino-projekcije filma započinje rasprava na temu političkog teatra na kojoj će, zajedno s posjetiteljima, sudjelovati performer, revolucionar, ideolog i kreativni direktor Miroslav Nune Popović, poznat po organizaciji mirnih prosvjeda protiv režima Slobodana Miloševića u Srbiji i performansima Grupe Magnet; hrvatski kazališni i filmski redatelj i dramaturg Mario Kovač te nagrađivani hrvatski kazališni redatelj Oliver Frljić.

Tijekom okruglog stola, raspravljat će se o snazi i važnosti političkog teatra 90-ih i danas, s poveznicom na trenutno političko stanje u Bjelorusiji, te Hrvatskoj i zemaljama bivše Jugoslavije danas i nekoć. Razgovarat će se i o samom filmu, Bjeloruskom Slobodnom Kazalištu te cenzuri u umjetnosti i performerskom teatru.

Projekcija filma održat će se 25. studenog, s početkom u 17 i 30 sati, u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5), a nakon projekcije, u 19 sati započinje rasprava s gostima.

Nakon kino-projekcije 25. studenog, film će se prikazivati u kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:15