SUKOB U KOJEM GUBI SAMO FILM

NETFLIX SA SVOJIM FILMOVIMA OVE GODINE NEĆE DOĆI NA FILMSKI FESTIVAL U CANNESU 'Želimo da naši filmovi budu ravnopravni sa svim drugim filmovima'

 Kim Hong-Ji / REUTERS

Glavni Netflixov operativac za sadržaj Ted Sarandos rekao je za Variety da Netflix sa svojim filmovima ove godine neće doći na Filmski festival u Cannesu. Sarandos je rekao da je festival poslao jasnu poruku kada su uveli pravilo da se filmovi koji nisu prikazivani u kinima u Francuskoj ne mogu natjecati za nagrade.

"Netflix bi mogao neke od svojih filmova prikazati izvan glavnog programa, međutim to nema smisla za nas", rekao je Sarandos. "Želimo da naši filmovi budu ravnopravni s filmovima svih drugih filmaša. Postoji rizik da će se naše filmove i filmaše šikanirati ako ovako uđemo. Oni su odredili uvjete. Ne mislim da bi bilo dobro da se pojavimo."

Podsjećamo, Netflix je prošle godine u sklopu glavnog natjecateljskog programa festivala u Cannesu prikazao dva filma - "Okju" Bong Joon-hoa i "Meyerowitzove priče" Noe Baumbacha. Međutim, vlasnici francuskih kina i sindikati prosvjedovali su protiv te odluke.

Šef filmskog festivala u Cannesu Thierry Fremaux donio je krajem ožujka ove godine odluku da filmovi koji ne poštuju francuski zakon o filmskoj distribuciji (on kaže da se film nakon prikazivanja u kinu narednih 36 mjeseci ne smije pojavljivati na tzv. kućnim platformama) ne mogu konkurirati za nagradu u Cannesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:12