SARAJEVO FILM FESTIVAL

NEŽELJENA BAŠTINA IRENE ŠKORIĆ Josipović skladao glazbu za film o srušenim spomenicima kulture

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.08.2016. u 23:00

Spomenik Stjepanu Filipoviću

U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica spomenika koji su svjedočili o antifašističkoj borbi, njih oko tri tisuće.

Novi dugometražni dokumentarni film 'Neželjena baština' redateljice i scenaristice Irene Škorić imat će svoju svjetsku premijeru 18. kolovoza na međunarodnom Sarajevo film festivalu koji se održava od 12. do 20. kolovoza.

Stominutna priča 'Neželjena baština' govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki, vrlo visoke umjetničke vrijednosti. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Irena Škorić ispred skulpture Dušana Džamonje u Podgariću

 

Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.

 

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović.

Dokumentarac 'Neželjena baština' sudjeluje u programu 'Suočavanje s prošlošću' i u konkurenciji je s drugim filmovima za nagradu publike.

U okviru programa će biti predstavljena tri filma: 'Dubina dva' Ognjena Glavonića, 'Narod protiv Fritza Bauera' Larsa Kraume i 'Neželjena baština' Irene Škorić.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo