'OLIVEROVIH 70'

NIKAD OBJAVLJENE, POSLJEDNJE SNIMKE OLIVERA DRAGOJEVIĆA NA PULA FILM FESTIVALU Film o čovjeku kojeg su voljeli milijuni a on im je uzvraćao pjesmom

Oliver Dragojević
 Aquarius records

U subotu 20.7. s početkom u 21.30 sat prikazat će se dokumentarni film OLIVERovih 70 - Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu.

Film "OLIVERovih 70 - Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu" je nastao iz materijala snimljenih uoči i za vrijeme najvećeg i ujedno posljednjeg Oliverovog koncerta u zagrebačkoj Areni.

"To je moja želja inače bila, govorio sam ka dite da bi trebao sa jednim ogromnim orkestrom svirat i pivat, da ja samo zatvorim oči i da me oni prate. To se sad ostvaruje" - riječi su Olivera Dragojevića izgovorene za vrijeme priprema koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom koji je održan u zagrebačkoj Areni 11.3.2017. godine. Slavljeničko raspoloženje povodom 70. rođendana dodatno su oplemenili ugledni glazbeni gosti, vrsni instrumentalisti Stjepan Hauser, Matija Dedić, Antonio Serrano i Elvis Stanić, a sve pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog.

'Sretan sam da sam doživio takvog čovjeka, sretan sam da je oplemenio generaciju muzičara i utkao im strast za stvaranjem. Sretan sam da je imao prijatelje koji su uložili nesebičan trud i podijelili s nama ove snimke te tako upriličili još jedan susret s njim kroz film, da zauvijek ostane dio nas', rekao je Alan Bjelinski.

Upravo prikazi tog velikog koncerta i pripreme za njega okosnica su filma OLIVERovih 70 Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu. Redatelji filma su Branko Drakulić i Lea Dekleva, a producent je Neno Drobnjak. Priča je to koja nije bila planirana, ali je preranim odlaskom ovog glazbenog velikana prerasla u dokumentarni zapis. Suradnici na njegovom posljednjem koncertu željeli su nesebično podijeliti trenutke s Oliverom te pokloniti publici njegova životna razmišljanja. U njima govori o temama koje su ga zaokupljale, a sve u svojem prepoznatljivom tonu, nepretenciozno i skromno kakav je i sam bio. Iako u trenutku snimanja nitko pa ni sam Oliver nije znao što će uslijediti, on gotovo proročanski govori o životu i onome što slijedi.

'Iznimna mi je čast što sam imao priliku sudjelovati u stvaranju ove „male priče“ o velikom Oliveru. Da nas u tome nije prekinuo njegov prerani odlazak, priča bi bila znatno veća. Ipak, svjestan sam činjenice da je vrijeme dozvolilo i više, ovo bi svejedno ostala „mala priča“ u odnosu na njegovu veličinu', rekao je Branko Drakulić.

'Drago mi je da sam u životu imao priliku surađivati s Oliverom. Žao mi je što nismo uspjeli napraviti više, pogotovo koncerte u Splitu kojima se uistinu veselio. Pregledavajući snimke shvatili smo da je i to malo materijala što imamo dragocjeno, te da bi to trebali prikazati Oliverovoj publici', kaže Neno Drobnjak.

Film će publici prvi puta biti predstavljen 20. srpnja na Pula film festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:49