FILOZOFSKI TEATAR

NORVEŠKI REDATELJ O OTKAZIVANJU FILMA O LAIBACHU U HNK 'Očekivao bih takvo što u Sjevernoj Koreji, ali ne i u Hrvatskoj'

Morten Traavik prilikom snimanja filma 'Dan oslobođenja' koji govori o gostovanju Laibacha u Pjongjangu
 Daniel Miler
Je li bio presudan nedovoljan odaziv ili kontroverzna tema

Zagrebački HNK otkazalo je Filozofski teatar na kojem je trebao gostovati Ivan Jan Novak iz Laibacha i Morten Traavik, norveški umjetnik, autor filma “Dan oslobođenja” koji govori o Laibachovom nastupu u Sjevernoj Koreji.

U nedjelju navečer u HNK, u sklopu Filozofskog teatra, trebala je biti i premijera “Dana oslobođenja”.

“Problem je bio da nismo imali projektor, jer HNK nije filmska dvorana. Cijene po kojima smo ga mogli unajmiti su vrlo visoke, a mi smo za to gostovanje prodali nedovoljan broj ulaznica da bi nam to ne samo bilo isplativo, već da bismo uopće pokrili cijeli projekt”, komentira intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Redatelj filma Morten Traavik kaže da je iznenađen otkazivanjem, pogotovo jer je o njemu obaviješten tek nekoliko dana prije zakazanog Filozofskog teatra. No, kako film ima donekle kontroverznu poruku, govori o Sjevernoj Koreji na način kako je većina medija ne predstavlja, mogao bi, kaže, spekulirati i o tome nije li sadržaj filma razlog otkazivanju. Očekivao bih, kazao je Traavik, takvo što u Sjevernoj Koreji, ali ne i u Hrvatskoj.

“Gostovanje nikako nismo otkazali zbog sadržaja filma. Ja sam tek kasnije saznala da taj isti film dan iza naše premijere ide u kino distribuciju, u Dokukino, i da će tamo biti na programu cijeli tjedan. Kako su mi mnogi rekli - zašto bismo dali 70kn da bi ga gledali u HNK, kad ga možemo dan iza toga gledati za 22 kune.”, kaže Vrgoč.

“Prijedlog ugovora koji smo dobili iz HNK nije sadržavao veto na dodatna prikazivanja. Restart je platio smještaj i put redatelju te osigurao hrvatsku premijeru filma Filozofskom teatru na kojoj su inzistirali, iako su i neki drugi festivali tražili film. Uz to, napravili smo dodatnu veliku medijsku promociju premijere u HNK”, kaže Oliver Sertić, urednik Restart distribucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:30