PIŠE NENAD POLIMAC

NOVA SEZONA HBO-ove HIT-SERIJE 'WESTWORLD' Očekuje nas još više akcije, nasilja i brutalnih ubojstava

 

“Westworld” je svakako najkompliciranija hit serija koju smo ikad vidjeli na američkoj televiziji.

Odigrava se u futurističkom zabavnom parku, čistoj inačici Divljeg zapada, u kojem se “gosti”, tj. turisti mogu do mile volje iživljavati nad “domaćinima”, tj. humanoidnim robotima: ideja je pobrana iz istoimenog filma Michaela Crichtona iz 1973., ali je poprilično obogaćena i uslojena, jer se radnja ovdje odigrava u nekoliko vremenskih razina. Tko bi rekao da je zloslutni Čovjek u crnom (Ed Harris), koji nemilosrdno skalpira “domaćine”, zapravo dobrodušni William (Jimmi Simpson), beznadno zaljubljen u eteričnu roboticu Dolores (Evan Rachel Wood). Ima za to objašnjenje, William živi nekoliko desetljeća ranije, stalno dolazi u Westworld, s vremenom je ogrubio i postao Čovjek u crnom, koji po svaku cijenu želi doznati tajnu tog zabavnog parka. S Dolores često razgovara Bernard (Jeffrey Wright), pokušava razabrati je li se u njezinom artificijelnom umu pojavio tračak samosvijesti, on je desna ruka tvorca Westworlda Roberta Forda (Anthony Hopkins) i nemalo ćete se iznenaditi kada doznate da je i on “domaćin”. Ford ga je, naime, napravio na sliku i priliku svog bivšeg partnera Arnolda Webera. Pa dok Dolores nikako da usvoji neke ljudske osobine kao što su sjećanje, šefica tamošnje javne kuće Maewe (Thandie Newton) postupno shvati da je tuđa marioneta i to joj se nimalo ne dopadne: spremna je na pobunu protiv šefova zabavnog parka i traži saveznike u toj akciji.

Krvoproliće

Prva sezona završila je krvoprolićem, velikim pokoljem na banketu koji slavi uprava Westworlda sa svojim gostima, teško je i pobrojati tko je ostao živ a tko poginuo: za “domaćine” to i nije toliki problem, njih će lako popraviti u posebnom laboratoriju i poslije će izgledati kao novi. S ljudima je drugi slučaj: kad ga jednom pogodi metak ili mu prerežu vrat, čovjeku više nema pomoći. Tako je Dolores u finalu svladala svoju odvratnost prema nasilju i upucala Roberta Forda. Primjereno, njega više nema u drugoj sezoni, pojavljuje se samo u flashbackovima, no zato umjesto stare – izbodene nožem i ustrijeljene - upoznajemo novu Dolores, ona jaše na konju s grupom robota-osvetnika, puca iz puške i pištolja i više nema milosti prema “gostima”, a ponekad ni prema “domaćinima”.

Ratoborna junakinja

Druga sezona počinje narednog ponedjeljka uvečer na kanalu HBO (primjereno mega hitovima, tu epizodu moći ćete pogledati već u tri ujutro na pretpremijeri, istodobno kad i američka publika) i posve je sigurno da će prikovati velik broj gledatelja uz mali ekran. Krcata je pustolovinama, akcijom i nasiljem, sušta suprotnost početku prve sezone koja nas je malo pomalo uvlačila u priču nalik labirintu, ujedno i metafori čitave serije.

Dolores je sada postala ratoborna junakinja, Maewe napreduje u svojim planovima, zarobila je Leeja Sizemorea (Simon Quaterman), glavnog pisca priča u zabavnom parku i želi otkriti kako taj čudan univerzum funkcionira: u Westworldu se naime ništa ne događa slučajno, “domaćini” su programirani da se ponašaju onako kako im je naređeno, ali dok je Ford bio živ, on se trudio da zapleti budu originalni i nepredvidljivi. Bernard pak nastoji održati dvojnost čovjeka i robota, kad zatreba izdaje se za prvoga, no čim počnu ubijati ljude, mijenja stranu.

Novi likovi

Teško je to sa sigurnošću ustvrditi, ali u prvoj epizodi druge sezone ima bar stotinjak leševa, njihov broj se ne smanjuje ni u narednim nastavcima, a najbizarnija je gradnja pruge u kojoj postavljaju tijela (tko zna jesu li to “gosti” ili “domaćini”) umjesto drvenih pragova. Prizora nasilja ima napretek, na primjer, otvaranja lubanja kako bi se u mozgu pronašli high-tech predmeti za otvaranje novih svjetova, a ne izostaju ni hladnokrvna ubojstva djece: dobro, dječak koga likvidiraju nije baš svakodnevno biće, ali nenaviklog gledatelja takve bi scene mogle itekako kosnuti.

Od novih likova pojavljuje se James Delos, vlasnik kompanije koja posjeduje Westworld (glumi ga karizmatični škotski glumac i redatelj Peter Mullan), Charlotte Have (Tessa Thompson) ima još važniju ulogu nego u prošloj sezoni i potvrđuje tezu da se serija posredno bavi ženskom dominacijom. Uostalom, u prvoj epizodi Maewe naređuje muškarcu da se skine na isti način na koji su nju i njezine supatnice nekad ponižavali u javnoj kući. Kako se najavljivalo, Westworld se grana i u Shogun World, koji je pozicioniran u srednjovjekovni Japan, no to se odigrava tek u kasnijim epizodama.

Hoće li drugu sezonu prihvatiti gledatelji kojima se sviđala dramska neuhvatljivost pa i suptilnost prve sezone? Po svoj prilici da, jer to i dalje nije konvencionalan televizijski proizvod. U njemu je, istina, puno više mamaca za široku publiku, ali se treba pomučiti da se povežu svi krakovi poprilično razgranate priče. “Westworld” je stekao svoju reputaciju nesvakodnevnom ambicioznošću, a od nje ni sada nije odustao.

Prva sezona “Westworlda” imala je najveću gledanost u povijesti kablovske mreže HBO, bolju i od “Igre prijestolja”. Potonja je, međutim, iz sezone u sezonu postajala sve veći hit, osobito na međunarodnom tržištu: vidjet ćemo hoće li to uspjeti i “Westworldu”.

Prva epizoda prve sezone koštala je 25 milijuna dolara, u ukupni budžet bio je između 100 i 120 milijuna. To je i razlog da je HBO razmjerno kasno odobrio drugu sezonu, čiji je budžet najvjerojatnije bio još veći. James Marsden, koji u seriji igra kauboja Teddyja, robota zaljubljenog u Dolores, tvrdi da je nova sezona puno kompliciranija, jer su odjednom snimali na tri lokacije, dok su prethodnu radili postupno.

U filmu Michaela Crichtona “Westworld” uz Divlji zapad postoje još dva zabavna parka, jedan iz Rimskog Carstva, a drugi srednjovjekovni. To se nije dopalo Jonathanu Nolanu, jednom od tvoraca serije, ali je zato pristao na Shogun World, valjda zbog toga da privuče azijsko tržište. Nolan je inače brat slavnog filmskog redatelja Christophera Nolana i surađivao je kao scenarist na mnogim njegovim filmovima. Koautorica serije Lisa Joy njegova je supruga.

Prva sezona nominirana je za 22 nagrade Emmy (potvrdila ih je 5 i to u tzv. tehničkim kategorijama) i tri Zlatna globusa. Puno je važnije što po glasanju korisnika web portala www.imdb.com zauzima visoko 37. mjesto na listi najboljih TV serija svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:43