'GENIJ'

NOVA SEZONA SERIJE NATIONAL GEOGRAPHICA Karizmatičnom Banderasu sjajno leži uloga jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća

 National Geographic
 

Antonio Banderas zadnjih je godina skliznuo s filmskog radara, ne zato što nije snimao nego stoga što smo malo toga upamtili od njegovih radova. Zapravo, sve što je vrijedilo bio je uvrnuti triler Pedra Almodovara „Koža u kojoj živim“ i posudba glasa u crtiću „Mačak u čizmama“, a bilo je to davne 2011.

National Geographic

Vjerojatno zato nije previše oklijevao kad su mu ponudili ulogu Pabla Picassa u seriji „Genij“. Ponajprije, dopala mu se prva sezona u kojoj je Geoffrey Rush igrao Alberta Einsteina, nije loše igrati najpoznatije i najvažnije ljude na svijetu i za to dobiti hrpu priznanja: oskarovac je, recimo, bio nominiran za nagradu Emmy i za Zlatni globus. Banderas tvrdi da je imao ponude da glumi Picassa puno ranije, kad je imao nešto više od dvadesetak pa i tridesetak godina, ali je rezolutno odbijao.

Razlog? Rođen je u istom gradu kao i veliki slikar, španjolskoj Malagi, on mu je bio idol od djetinjstva i smatrao je nepriličnim uhvatiti se u koštac s takvim zadatkom. Još nešto, on i Picasso dva su najčuvenija imena ponikla u tom gradu, računao je da će mu se sprdati jer bi u takvom nadmetanju svakako prošao slabije.

National Geographic

Brojne lokacije

S bogatijim glumačkim iskustvom i sve manje zanimljivim ponudama prestao se zamarati takvim izgovorima. Serija „Genij“ ima vrlo zahvalan koncept, prati svog junaka od mladih dana pa do starosti, a Banderas je dobio najzahvalniji dio – zrelo doba i to kroz nekoliko desetljeća (kao klinca ga igra Alessio Alzotto, dok umjetnika koji se tek probija Alex Rich). Imalo je to i svoju cijenu, morao je obrijati obrve pa i glavu, čak nešto malo naučiti i o slikanju, a unatoč tome što je smatrao da je dobar poznavalac njegova života i djela, kad je uronio u finese tajne zvane Picasso (tako se zvao dokumentarni film za koji je Henri-Georges Clouzot 1956. dobio specijalnu nagradu žirija u Cannesu) shvatio je da o njemu nema pojma.

National Geographic

Ukoliko ste gledali „Einsteina“, znate što vas očekuje u „Picassu“, neka vrsta spoja obrazovne i dramske serije, koja pokušava ne izostaviti ništa bitno iz opusa svoga protagonista. Jedan od producenata je i dalje vrhunski holivudski profesionalac Ron Howard, čija kompanija Imagine Entertainment producira seriju (zajedno s Fox 21 Television i Madison Wells Media), u prvoj sezoni režirao je čak i uvodnu epizodu, ne želeći ništa prepustiti slučaju, no ovaj put je prepustio posao svom partneru Kennethu Billeru, koji je napravio ukupno četiri epizode i kontrolirao lokacije u Parizu, Malagi, Malti, Budimpešti i Barceloni. Tri dana su snimali u Picassovoj rodnoj kući, u crkvi u kojoj je kršten te u areni koja ga je inspirirala za neke od slika.

National Geographic

Raskošna produkcija

Prva epizoda koju smo vidjeli u nedjelju uvečer na kanalu National Geographic (to im je prva i zasad jedina čisto igrana serija, inače snimaju samo dokumentarce) drži se oprobane formule iz prethodne sezone, skakuće se kroz vrijeme, vidjeli smo Picassa kao dječaka, zatim mladića koji uspijeva od oca dobiti dozvolu da ode u Pariz, nastanak čuvene slike „Guernica“, a i neke od njegovih životnih družica među kojima su Françoise Gilot (napisala bestseler o životu s Picassom, glumi je Clémence Poésy), kultna fotografkinja, slikarica i pjesnikinja našeg podrijetla Dora Maar (Samantha Coley), majka njegove prve kćeri Marie-Thérèse Walter (Poppy Delevigne) te njegov omiljeni model Fernande Olivier (Aisling Franciosi). Promiču i umjetničke legende poput Guillaumea Apollinairea (Seth Gabel) i Maxa Jacoba (T.R. Knight) te mnogi drugi.

Precizniji sud o seriji moći će se izreći tek kad pogledamo još nekoliko epizoda, ono što smo dosad vidjeli impresionira raskošnom produkcijom, raznovrsnošću prizora, vrlo dobrom glumom i svakako karizmatičnim Banderasom. U scenama u uvodnoj epizodi on još ima kosu, ali već sijedu, s neobičnom razdjeljkom i uloga mu je – reklo bi se - legla izvrsno.

National Geographic

Sam glumac upozorava da bi serija mogla djelovati kontroverzno, ipak je glavni junak neprestano mijenjao ljubavnice od kojih su se dvije ubile a dvije umrle pomračenog uma, a u doba nabujalog ženskog pokreta to se ne može samo tako tolerirati. Ipak, što bi se dogodilo da se snima serija o Henriku VIII.? Nedavni „Wolf Hall“ u kojem je Claire Foy glumila zlosretnu Anne Boleyn uopće nije promatran iz te vizure.

Banderasa će zasigurno pamtiti po ulozi Picassa (pričekajmo da ga još vidimo kako je dočarao njegovu poznu dob), no filmoljupci s nestrpljenjem iščekuju glumčevu novu suradnju s redateljem koji ga je i otkrio, Pedrom Almodovarom. Film se zove „Bol i slava“, a Banderas igra Almodovarov alter ego, redatelja koji sumira svoje uspjehe i promašaje. Premijera je tek naredne godine, no na tako nešto isplati se čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:34