ZAGREBDOX

NOVI FILMOVI MAJSTORA DOXA Kirurg umoran od švedske birokracije odlazi u Etiopiju, gdje spašava živote jeftinim bušilicama i udicama za ribolov

Prizor iz filma 'Kirurg pobunjenik'
 

ZAGREB - Službeni program Majstori doxa ovogodišnjeg ZagrebDoxa donosi nove filmove kultnih svjetskih dokumentarista, oskarovca Alexa Gibneyja, dvostrukog dobitnika Emmyja Joea Berlingera, dobitnika počasnog Zlatnog medvjeda Claudea Lanzmanna, majstora esejističkih dokumentaraca Erika Gandinija i istaknutog američkog autora Fredericka Wisemana.

Festivalska publika će putem odabranih filmova 'prošetati' od Pjongjanga do New Yorka, preko Armenije, Etiopije i Irske, otkrivajući povijest Sjeverne Koreje, važnost Njujorške knjižnice, strahote armenskog genocida, život švedskog kirurga u Etiopiji i pozadinu nikad razjašnjenog ubojstva iz 1994. godine.

Oscarom nagrađeni američki redatelj ("Taxi to The Dark Side") Alex Gibney donosi priču o nikad riješenom misteriju brutalnog ubojstva u Sjevernoj Irskoj u filmu "Detaljna potraga". 

Radnja dokumentarca, koji otvara pitanje što se dogodi kada vlada zataška istinu, smještena je u 1994. godinu - nakon što je Irska pobijedila Italiju u prvom kolu svjetskog nogometnog prvenstva, dogodio se masakr u mjesnoj pivnici u kojem je poginulo šest osoba.  

ZagrebDox je dosad redovito pratio Gibneyjev Oscarom, Emmyem i Grammyjem nagrađivani rad, prikazavši nekoliko njegovih filmova ("Armstrongova laž", "Nulti dan", "Kasino Jack i Sjedinjene Monetarne Države", "Park Avenue: novac, moć i američki san").

Zagrebački festival prvi put će predstaviti film "Napalm" velikog francuskog redatelja Claudea Lanzmanna, u kojemu on daje osobnu ispovijest o nesvakidašnjoj ljubavi koju je nakratko doživio 1958. u Pjongjangu s Kim Kum-Sun, medicinskom sestrom korejskog Crvenog križa.

Iako se nakon toga nikada više nisu vidjeli, nije ju zaboravio te se 2015. vratio u Sjevernu Koreju, sa službenim objašnjenjem da snima film o taekwondou, no zapravo da bi ispričao svoju prošlost, kao i onu Demokratske Narodne Republike Koreje.

Lanzmann je bio prijatelj Jean-Paula Sartrea i Simone de Beauvoir, a još se kao tinejdžer pridružio francuskom pokretu otpora. U svjetski vrh dokumentarnog filma plasirao ga je 1985. danas kultni film "Shoah", devetosatni uradak o strahotama Holokausta. Odlikovan je francuskim nacionalnim ordenom Legije časti, te Zlatnim medvjedom za životno djelo Berlinalea.

Majstori doxa donose i "S namjerom da se uništi", novo djelo Joea Berlingera, koji je s nominacijom za Oscara, dva Emmyja, nagradom publike u Sundanceu i brojnim drugim priznanjima posljednja dva desetljeća jedan od vodećih autora američke dokumentarne produkcije. 

Njegova najpoznatija filmska trilogija "Paradise Lost" o procesu suđenja trojici maloljetnika za ritualna ubojstva prikazana je na svim važnim filmskim festivalima te je, zahvaljujući njemu, nakon gotovo 20 godina odslužene kazne, trojka oslobođena.

U novom filmu "S namjerom da se uništi" Berlinger je okupio povjesničare, znanstvenike i vrhunske filmaše kako bi se uključili u raspravu o turskom genocidu nad Armencima, uzevši za polazišnu točku film "The Promise" Terryja Georgea, s Christianom Baleom, Oscarom Isaacom i Charlotte Le Bon u glavnim ulogama, o tom događaju.

Istaknuti švedski redatelj Erik Gandini, čije je filmove ZagrebDox predstavio 2016. u retrospektivnom programu ove se godine predstavlja novim filmom "Kirurg pobunjenik".

To je priča o hvalevrijednom pothvatu švedskog kirurga koji, umoran od švedske birokracije, odlazi raditi u Etiopiju u bolnicu s ograničenim resursima i bez adekvatne opreme, gdje spašava živote improviziranim napravama, jeftinim bušilicama, plastičnim trakama, žicama s bicikla i udicama za ribolov.

The Rebel Surgeon - Promo from SVT International on Vimeo.

Američki autor Frederick Wiseman, koji se tradicionalno bavi istraživanjem američkih institucija, nastavio je tim putem i u novom filmu, "Ex Libris: Njujorška knjižnica", koji ju otkriva kao kao najdemokratičniju američku instituciju, mjesto dobrodošlice i kulturne razmjene za sve stanovnike tog kozmopolitskog grada.

Film već ima mnoge prestižne nagrade, a bio je i uvršten na listu prednominacija za ovogodišnjeg Oscara.

Wisemanov opus ima oko pedeset dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, među kojima se ističu "The Last Letter", "Titicut Follies", "High School", "Law & Order", "Zoo", "Public Housing" i "Dvorana za boks", prikazan na ZagrebDoxu 2011. godine.

Četrnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a od 2. do 4. ožujka u kinima CineStar u Osijeku, Rijeci i CineStaru Joker Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:25