HRVATSKO-FRANCUSKA KOPRODUKCIJA

NOVI USPJEH 'BICIKLISTA' Nakon nagrade Animafesta, animirani hommage slikarstvu Vaska Lipovca dobio priznanje i u Annecyju

'Biciklisti'
 

ZAGREB - Film "Biciklisti" hrvatskog redatelja Veljka Popovića osvojio je posebno priznanje žirija natjecateljskog programa na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, jednoj od najvažnijih smotri animacije u svijetu.

Popovićev film je na tom festivalu, održanom od 11. do 16. lipnja, imao svoju međunarodnu premijeru, a prije toga je sudjelovao i na zagrebačkom Animafestu, na kojemu je proglašen najboljim u Natjecanju hrvatskog filma.

Redatelj, scenarist i montažer "Biciklista" debitirao je prije deset godina na Animafestu i Annecyju s kratkim filmom 'Ona koja mjeri'.

"U tih deset godina upoznali smo brojne prijatelje i zaljubili se u svijet animiranog filma, a ova je nagrada zaokružila tih deset godina i cijelu stvar učinila poput sna. Veselim se onome što nam nosi narednih deset godina", izjavio je Popović, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

"Biciklisti" su komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada, svojevrsni hommage slikarstvu Vaska Lipovca.

Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelić, Gordan Mihalec i Darko Kokić.

Za glazbu su bili zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol.

Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori).

Nastao je u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

Popovićev film je za prestižni francuski festival izabran između više od tri tisuće filmova iz 93 zemlje.

Osim "Biciklista" u natjecateljskom programu studentskih filmova prikazao se film "Stranac u mojoj glavi" Petre Balekić, dok se debitantski dugometražni film Anje Komfel, hrvatska manjinska koprodukcija, "Chris The Swiss" prikazao u programu izvan konkurencije.

Festival u Annecyju jedan je od najstarijih i najvažnijih festivala animiranog filma koji svake godine okupi tisuće profesionalaca iz svijeta animacije, a ove se godine održalo njegovo 42. izdanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26