NEDJELJA U KINU EUROPA

Novim filmom izraelskog sineasta i borca za ljudska prava otvara se 9. Subversive Film Festival

 Prizor iz fima Avija Mograbija
Od gošći bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige Zviždači Florence Hartmann

9. Subversive Film Festival: Kuća filma i prijateljstva otvara se u nedjelju 8. svibnja u 20 h u kinu Europa, najnovijim filmom velikog izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija Između ograda. Beskompromisni kritičar izraelskog režima Mograbi ovaj nas put vodi u Holot, centar za prihvat izbjeglica smješten na granici Izraela i Egipta, u kojem pokreće Teatar potlačenih sastavljen od tražitelja azila iz Eritreje i Sudana, koji pokušavaju artikulirati svoja iskustva, diskriminacije i ideje. Pokretanjem Teatra potlačenih Mograbi pokušava pronaći estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.

Nagrada Wild Dreamer

Ovogodišnje festivalsko izdanje održavat će se od 8. do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac i MM centru, a prikazat će se preko 50 filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu Wild Dreamer za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

„Volimo razmišljati o Subversive Film Festivalu kao o kući filma. On mora biti mjesto prijateljstva i mjesto slobode. Zato nas ne zanimaju filmovi koji ilustriraju određenu temu, već oni koji nas obogaćuju. Filmovi koji otvaraju nove horizonte i subjektivnosti. Filmovi koji ne ovise isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta. Filmovi koji nas promatraju ravno u oči. U sklopu ovogodišnjeg natjecateljskog programa mnogi filmovi dolaze nam iz mediteranskih zemalja koje su najviše pogođene aktualnom izbjegličkom krizom, te problematiziraju između ostalog revolucionarno nasljeđe arapskog proljeća i njegova izdana obećanja. Također, cilj nam je otkrivati i promovirati nova autorska imena koja kritički promišljaju o svijetu u kojem živimo“, ističu organizatori.

Redateljski prvijenci

Na 9. Subversive filmskom programu gledat ćemo nekoliko redateljskih prvijenaca: feministički manifest Baden Baden talentirane mlade autorice Rachel Lang s neodoljivom i androginom Salomé Richard u glavnoj ulozi, ali i film Teret mladog njemačkog sineasta Axela Koenzena, smješten na trgovački brod na kojem rade dronovi kasnog kapitalizma.

U igranoj konkurenciji izdvaja se sjajan debi tuniske redateljice Leyle Bouzid Kad otvorim oči, o buntovnoj Farah i njezinu bendu Joujma koji tik pred Jasmin-revoluciju bivaju suočeni s cenzurom i represijom zbog svojih provokativnih i režimu Bena Alija mrskih tekstova. Film je dobio nagradu publike na festivalu u Veneciji. Tu je i S Puno ljubavi, dosad možda najeksplicitniji prikaz ženskog erosa u recentnoj magrebskoj kinematografiji, koji se bavi prostitucijom u zemlji u kojoj se seksualnost percipira kao instrument podjele i ekonomske dominacije. Nakon premijere redatelj Nabil Ayouch zbog neprestanih je prijetnji morao zatražiti azil u Francuskoj, dok je njegova glavna glumica Loubna Abidar usred dana napadnuta na ulici Casablance.

Nemojte propustiti ni najnoviji film kultnog alžirsko-francuskog redatelja Rachida Bouchareba Put za Istanbul, u kojem izvrsna Astrid Whettnall susreće kolonu sirijskih izbjeglica dok pokušava prijeći tursko-sirijsku granicu ne bi li ušla u trag kćeri koja je pronašla put prema islamu i pridružila se džihadistima.

Odlična dokumentarna konkurencija

Iz dokumentarne konkurencije uz Između ograda izdvaja se sablasni, postapokaliptični doks Homo sapiens cijenjenog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera. Tu su i najnoviji uradak našega starog znanca, autorskog nomada Andree Segrea, koji u svojim Snovima slanog jezera prati naftni boom u Kazahstanu, te sjajan doks Ja sam narod libanonske redateljice Anne Roussillon, koji pokazuje kako su se egipatska (post)revolucionarna gibanja odrazila na svakodnevicu jednog lucidnog seljaka i njegove obitelji. Iz kratkometražne konkurencije izdvajamo Povratnika, sjajan direktni kratkiš Mahdija Fleifela i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu.

Osim natjecateljskog, i ove godine očekuje nas bogat popratni program. U suradnji s Centrom za mirovne studije tu je filmski program naslovljen Razotkrivanje, koji ukazuje na ulogu zviždačkog neposluha u jačanju demokracije. U sklopu programa održat će se i nekoliko informativnih tribina, a jedna od gošći bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige Zviždači Florence Hartmann. Festival donosi i ciklus slabije poznatih i rijetko prikazivanih dokumentarnih filmova velikog Piera Paola Pasolinija u kojima njegova društvena angažiranost najviše dolazi do izražaja, kroz putovanja Trećim svijetom i suradnju s kolektivom Lottacontinua. Tu je i program Švicarski aktivistički film, u sklopu kojeg se izdvaja nekoliko naslova trenutno iznimno zanimljive švicarske kinematografije i njezina angažiranog, autorskog filma koji nam pokazuju mračnu stranu jedne od najbogatijih zemalja na svijetu koja je daleko od alpskog raja kakvim je obično prikazuju.

U suradnji s Restartom festival donosi masterclass jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala, Karpa Godine, snimatelja kultnih djela iz povijesti jugoslavenskog filma, kao što su Rani radovi Želimira Žilnika i Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića. No, Godina je i autor niza kratkometražnih remek-djela u kojima je preispitivao društveno-političku situaciju u zemlji na sasvim poseban, suptilno razbarušen, anarhičan i duhovit način, kao što možemo vidjeti u dokumentarcima Zdravi ljudi za razonodu i O ljubavnim vještinama ili film s 14441 kvadratom ili u dokumentarnoj TV seriji Ram za nekoliko poza.

U sklopu sekcije Hommage prisjećamo se čak triju velikih sineasta koji su nas napustili ove godine: najmisterioznijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea, talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole i poljskog genijalca Andrzeja Żuławskog, čijim oproštajnim djelom Kozmos, koji je dobio nagradu za režiju na ovogodišnjem festivalu u Locarnu i koji je snimao punih 15 godina, adaptacijom istoimena romana velikog poljskog emigrantskog pisca, krajnje subverzivnog Witolda Gombrowicza, zatvaramo ovogodišnji festival.

Cijena ulaznice za projekcije u kinu Europa iznosi 20 kuna, projekcije u kinu Tuškanac 10 kuna, a na programe u Dvorani Müller ulaz je besplatan. Subversive Festival pokrenuo je ove godine i crowdfunding kampanju (https://www.indiegogo.com/projects/subversive-festival-create-freedom/x/13907580#/funders), gdje je moguće za donaciju od 10 $ dobiti pet ulaznica po izboru. Od 12. do 15. svibnja 9. Subversive Film Festival gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:48