UŽIVO U KINU EUROPA

OD OBIJESNE DOKOLICE DO PASJEG ŽIVOTA Dva rana nijema filma Charlieja Chaplina u pratnji orkestra Zagrebačke filharmonije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2016. u 15:35

Prizor iz filma 'Dokoličar'

Originalno skladanu filmsku glazbu izvodit će orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića

Petu sezonu zaredom Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija na platno zagrebačkog kina Europa donose klasike iz ere nijemoga filma! Nakon 'Nosferatua' F. W. Muraua iz 1922., Ejzenšejnove 'Krstarice Potemkin' iz 1925., Chaplinovog 'Cirkusa' i 'Mališana', te 'Generala' Bustera Keatona, ove sezone odabir je pao na dva kratkometražna nijema filma s početaka karijere velikana nijemoga filma, Charlieja Chaplina: 'Dokoličar' i 'Pasji život'.

Projekcije će, kao i prethodne, biti praćene glazbenom pratnjom, a glazbu originalno skladanu za ova filmska ostvarenja izvodit će orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Na ukupno osam izvedbi, u četvrtak, petak i subotu, 3., 4. i 5. studenog te u srijedu, 21. prosinca u 18 i u 20 sati, zagrebački će filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi oni željni jedinstvenog audio-vizualnog iskustva, uživati u dogodovštinama Skitnice, jednog od najpoznatijih celuloidnih likova koje je u vlastitim ostvarenjima utjelovljavao sam Chaplin.

U 'Dokoličaru' (orig. 'The Idle Class') iz 1921. Chaplin tumači dvije uloge, onu bogatog pijanca i Skitnice. Po već provjerenom receptu za radnju slapstick komedije o poigravanju s identitetima i zamjenom ličnosti, bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene. Premda film obiluje vrhunskim i prepoznatljivim Chaplinovim gegovima, nosi i jednu dublju, univerzalnu poruku o društvu.

 

Nešto raniji 'Pasji život' (orig. 'A Dog's Life', 1918.) također prati priču o Skitnici. Ovoga puta on spašava psa lutalicu te ovaj ljudsko-životinjski dvojac postaje uspješan tandem koji na razne spretne i snalažljive načine dolazi do hrane, novaca i pića. Glavna ženska uloga u filmu, ona pjevačice u noćnom baru, prepuštena je Edni Purviance, glumici koju je Chaplin angažirao u preko 30 svojih filmova. Zanimljivo je da se u manjoj ulozi u filmu pojavljuje i Chaplinov brat Sydney, a dvojica braće tada su prvi put zajedno stala pred kamere. Serija komičnih i dirljivih scena iz 'Pasjeg života' već gotovo punih stotinu godina oduševljava sve generacije.

 

Oba filma prikazuju se u sklopu jedne projekcije.

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni i na web stranici kina Europa po cijeni od 60 kn.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo