ZBOGOM ORUŽJE

ODLAZAK LEGENDARNOG GLUMCA U Hollywood je 'regrutiran' iz američke vojske, a proslavio se sjajnom ulogom narednika Hartmana u Kubrickovom spektaklu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2018. u 10:14

Full Metal Jacket (1987) R. Lee Ermey
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 368648492, License: Rights-managed, Restrictions: Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used in connection with the event/movie (etc), e.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Capital pictures
Profimedia, Capital pictures

 

R. Lee Ermey, narednik koji je postao glumac zapamćen po ulozi instruktora Hartmana u filmu 'Full Metal Jacket' Stanleyja Kubricka, umro je u nedjelju sa 74 godine, od komplikacija prouzročenih upalom pluća.

Rođen je u Kansasu 1944. i prijavio se u vojsku 1961., te je u vrijeme Vjetnamskog rata doista bio vojni instruktor. U Vijetnamu je ratovao 14 mjeseci. Stožerni narednik Ermey dobio je liječnički otpust iz vojske 1972. i zatim se upisao na studij na Filipinima, upravo gdje je Francis Ford Coppola snimao 'Apokalipsu' (Apocalypse Now).

Na tom je filmu Ermey radio u ulozi konzultanta i tehničkog savjetnika, ali je odglumio i ulogu pilota helikoptera. Na isti način se pojavio i u 'Full Metal Jacketu': isprva je bio angažiran kao savjetnik, ali kako Kubrick nije našao pravog glumca za ulogu narednika Hartmana, bivši marinac Ermey javio se na audiciju.

 

Ostvario je i karijeru u davanju glasa u animiranim filmovima 'Toy Story' bio je mali zeleni vojnik Sarge, glumio je generala Kramera u filmu 'Toy Soldiers', bio je major Tilman u 'Mississippi Burning', trener i suosnivač Nike-a Bill Bowerman u 'Prefontaine'... Ukupno više od 60 uloga.

 

Sukladno njegovom vojničkom habitusu, nije nikakvo iznenađenje da je bio u upravnom odboru National Rifle Association, te glasnogovornik Glocka.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo