OSTAVILA NEIZBRISIV TRAG

ODLAZAK VELIKE UMJETNICE U Beču umrla Jagoda Kaloper, kultna osoba filmske i umjetničke avangarde naših prostora

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

U Beču je umrla Jagoda Kaloper (69), kultni lik avangardne filmske i umjetničke scene šezdesetih i sedamdesetih godina.

Iako je najpoznatija po glumačkoj ulozi u filmu Dušana Makavejeva 'W.R. Misterije organizma' iz 1971. godine, u kojem je uz Milenu Dravić glumila aktivisticu u seksualnoj revoluciji, Jagoda Kaloper je po vokaciji slikarica, koja je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti 1970. u rodnom Zagrebu.

Svoja likovna djela izlagala je na brojnim pojedinačnim i skupnim izložbama, a ilustracijama, grafičkim opremama knjiga i slikovnica te videoradovima osvojila je brojna priznanja.

Glumački je debitirala u filmu 'Ključ' Vanče Kljakovića i Krste Papića 1965. godine. Među više od 20 njenih filmskih uloga trajno se ističe ona u filmu 'Lisice' Krste Papića, u kojem glumi nevjestu koju siluje kum i u filmu 'Kuće' Bogdana Žižića s ulogom žene zbog koje se muškarac upusti u kriminal.

Neizbrisivi trag ostavila je i ulogom u 'Ponedjeljku' Miroslava Mikuljana, glumila je u 'Kud puklo da puklo' i 'Samo jednom se ljubi' Rajka Grlića, u 'Mondo Bobo'...

Svoj redateljski prvijenac ostvarila je 2011., dokumentarni film 'Iza ogledala', u kojem se prepliću ljubavni, prijateljski socijalni momenti u životu jedne žene. Prva inačica filma u obliku video rada s događajima iz njenog života u kombinaciji s isječcima iz filmova praizvedena je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 2012., a zatim je oživotvorena u knjizi Leonide Kovač 'Jagoda Kaloper u zrcalu kulturalnog ekrana' na temu ženskih uloga u filmu. Treća inačica u obliku dokumentarnog filma prikazana je na Zagrebdoxu.

Iza Jagode Kaloper ostali su suprug Radovan Tajder, poznati arhitekt višestruko nagrađivan za stambenu arhitekturu u Beču, te kći Ana, književnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:49