WEB ARHIV IVANA MARTINCA

Opus jednog od najvažnijih hrvatskih modernista u eksperimentalnom filmu dobio utočište na webu

Nakon njegove smrti stan je prodan, a bogat Martinčev arhiv i ostavština, zapisi, bilješke, neobjavljene pjesme, pisma, knjižnica, uglavnom su izgubljeni

ZAGREB - U spomen na Ivana Martinca, splitskog arhitekta i pjesnika koji nosu titulu majstora amaterskog filma, na adresi www.ivanmartinac.com, pokrenut je web-arhiv posvećen njegovom raznovrsnom umjetničkom stvaralaštvu.

"S opusom od šezdesetak kratkih filmova i jednim cjelovečernjim, 'Kuća na pijesku' Martinac je i danas nedovoljno poznat i cijenjen izvan rodnog Splita, koji je glavni lik njegovih filmova snimljenih u Kino klubu Split, počevši od manifestnog 'Monologa o Splitu' s početka šezdesetih", ističe se u najavnom tekstu Hrvatskog filmskog saveza (HFS).

Web-arhiv je pokrenuo njegov nećak Ivan Vuković, s ciljem predstavljanja barem dijela opusa, s obzirom da je nakon njegove smrti taj stan prodan, a bogat Martinčev arhiv i ostavština, zapisi, bilješke, neobjavljene pjesme, pisma, knjižnica, uglavnom su izgubljeni.

Stoga se pozivaju ljubitelji filma i svi koji mogu doprinijeti dopunjavanju Martinčeva arhiva da se jave na kontakte objavljene na web stranici.

Uz dvije monografske knjige o Martincu, kojima je izdavač Hrvatski filmski savez, DVD-izdanja s izborom njegovih amaterskih i profesionalnih filmova te dokumentarni film "Martinac" Zdravka Mustaća u produkciji HFS-a, web-arhiv će biti još jedan dragocjen i dostupan izvor za upoznavanje i proučavanje Martinca kao osebujne pojave s alternativnog ruba hrvatske kinematografije i svestrana umjetnika, napominju iz HFS-a.

IVAN MARTINAC Zaboravljeni redatelj koji je snimio jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena

Uz biografske i iscrpne filmografske podatke, objavljena je cjelovita filmografija, PDF-verzija Martinčevih pjesničkih zbirki, bibliografija i pretisci njegovih autorskih tekstova, popis likovnih i drugih djela, fotografije i drugo.

Ivan Martinac (1938-2005) bio je filmski redatelj, scenarist, montažer, snimatelj, pjesnik, novinar, arhitekt, slikar, astrolog, šahist. Njegovi su antologijski kratki filmovi iz šezdesetih godina obišli svijet predstavljajući kreativne vrhunce Kino kluba Split i hrvatskog alternativnog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:33