OPASNE VEZE

OSCAROVAC CHRISTOPHER HAMPTON NA 4. BRAČ FILM FESTIVALU 'Svi znaju da su Hrvati vrhunski u nogometu, a nadam se da ću otkriti da su dobri i u filmu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.08.2018. u 09:08

Brač Film Festival

 

Christopher Hampton, legendarni scenarist i redatelj koji je nagrađen Oscarom za najbolji adaptirani scenarij za film Opasne veze, zajedno s organizatorima i stotinama gledatelja u srijedu 8. kolovoza otvorio je u ljetnom kinu u Supetru na Braču četvrti Brač Film Festival. Početak je to ambicioznog festivala koji traje tri dana i nudi prilično širok program — od hrvatskih premijera dugometražnih filmova, preko kratkometražnih studentskih radova koje javnost po prvi put vidi, do masterclassova i radionica koje vode neke od najvećih svjetskih i regionalnih filmaša te nezaboravnih večernjih partija.

Prvi dan festivala počeo je rano, već u 11 ujutro, i to s razlogom: u osnovnoj školi u Supetru počelo je prikazivanje programa za djecu sjajnim danskim animiranim filmom (ne brinite, sinkroniziran je na hrvatski) Nevjerojatna priča o divovskoj kruški.

Program je nastavljen besplatnim masterclassom koji je držao Niels Mann, televizijski producent koji u radno iskustvo uključuje pozicije Direktora Razvoja za Pro7/Sat1 Grupu (Europa), Direktora Zabavnog programa za kanale RTL grupe (RTL2 u Njemačkoj i RTL u Hrvatskoj) te Izvršnog producenta za Alpha TV u Grčkoj. Mann je razvio i producirao preko 100 TV formata, zabavnih emisija i dramskih serija, među kojima su najpopularnije: Idols, Big Brother, Večera za 5, Mijenjam ženu i mnoge druge.

Samo otvorenje je održano u 21.30 sat u ljetnom kinu u centru Supetra. Pred stotinama gledatelja koji su željno očekivali službeni početak festivala, Hampton i organizatori festivala održali su kratke govore, prije nego su prikazali domaći film Aleksi. „Sad svi znaju da su Hrvati vrhunski u nogometu, a nadam se da ću u iduća tri dana otkriti i da su dobri i u filmu,“ rekao je Hampton publici. Nakon njega, okupljenima se obratio Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). „Ponosan sam što sam ponovno na Brač Film Festivalu, pogotovo zato što je organiziran od ovako mladog tima ljudi. I nadam se da ću još puno puta biti ovdje,“ rekao je Rafaelić.

 

S obzirom na to da je ovogodišnji Brač Film Festival u znaku debitanta, tako je primjereno da je i prvi prikazani film u glavnom programu upravo Aleksi, debitantski dugometražni film Barbare Vekarić, jedne od najboljih redateljica mlade generacije koja je publiku već osvojila svojim kratkometražnim filmovima. 

 

Kako priliči svakom dobrom festivalu, večer je nastavljena dobrim after partijem na kojem su se posjetitelji, filmaši debitantni i iskusni igrači iz filmske i televizijske industrije družili i razmjenjivali neprocjenjiva iskustva.

 

Festival nastavlja s programom u četvrtak 9. kolovoza kada će, između ostalog, Hampton održati svoj masterclass i radionicu za mlade filmaše te će biti prikazan debitantski dugometražni film francuskog redatelja Xaviera Legranda "Julien u Sredini”.

 

Brač Film Festival nudi i puno više od svog glavnog programa. Primjerice, po prvi puta ove godine, kratkometražni filmovi, koji čine zbir radova s raznih strana Europe i svijeta, sastavljeni su od isključivo studentskih radova.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo