BESPLATAN MASTERCLASS U MM CENTRU

OSCAROVAC Danis Tanović danas zagrebačkoj publici otkriva tajne koketiranja s različitim filmskim formama

Danis Tanović
 Profimedia, Alamy

ZAGREB - Zagrebački MM centar ugostit će u petak oskarovca Danisa Tanovića, koji će u organizaciji Restarta od 17 sati održati masterclass predavanje na temu promišljanja granica između rodova u suvremenom filmu.

Zagrebačkoj publici će približit će nekonvencionalni pristup razvoja filma u kontekstu kombiniranja igrane i dokumentarne forme. "Koketiranje s ta dva roda, Tanoviću je donijelo brojna međunarodna priznanja među kojima se ističu nagrade Oscar, Zlatni Globus te čak dva Srebrna medvjeda", najavljeno je iz MM centra Studentskog centra.

Primjerice, njegov film "Smrt u Sarajevu", nagrađen Srebrnim medvjedom 2016. započeo je kao dokumentarac, sa stvarnim intervjuima na temu lika i djela Gavrila Principa, a kasnije se razvio u igrani žanr s elementima glumačke slobode i improvizacije. 

S druge strane, Tanovićeva drama "Epizoda u životu berača željeza", koja je osim Srebrnog medvjeda za najbolji film 2013. osvojila i posebnu nagradu ekumenskog žirija te Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu, igrani je film snimljen na dokumentaristički način.  

Film je snimljen za samo devet dana i sa skromnim proračunom od 30 tisuća eura. Nitko u od glumaca nije bio profesionalac. 

Osim hibridnog filma, Tanović će govoriti o pitanju filmskog identiteta postjugoslavenskih zemalja, te je li moguće napraviti film koji je istovremeno i lokalan i globalan.

Kako se ističe u najavi predavanja, iako za sebe kaže da nema stil, Tanović se već kao mladi redatelj u povijesti kinematografije istaknuo kao najnagrađivaniji debitant vrlo specifičnog načina prikazivanja aktualnih, teških tema. 

Proslavio se ratnom dramom "Ničija zemlja" koja mu je 2001. donijela Oscara za najbolji strani film te "Zlatni Globus", a uspješan niz je nastavio filmovima "Epizoda u životu berača željeza" (2013.) i "Smrt u Sarajevu" (2016.).

Među brojnim međunarodnih priznanjima na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, posebno se ističe nagrada Canneskog festivala za scenarij "Ničije zemlja", te nominacija za Zlatnu Palmu. 

Predavanje će moderirati redatelj Nebojša Slijepčević, a ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20