KORAK DO SLAVE

OSCAROVKE ZA KOJE ĆEMO TEK ČUTI Tko su lijepe predvodnice nadolazeće generacije filmskih diva?

 Getty
Brie Larson i Alicia Vikander nagrađene su Oscarom za najbolju glavnu i sporednu žensku ulogu

Friška oskarovka Brie Larson otkrila je što joj je bila glavna inspiracija za njezinu ulogu u filmu "Soba", u kojem igra zatvorenicu psihopata i ne želi da njezin sinčić shvati u kako groznim uvjetima žive. Rođena je u Sacramentu, roditelji su joj bili kiropraktičari, no kad joj je bilo sedam godina majka je povela nju i sestre u Los Angeles, tvrdeći da je to samo privremeno. Poslije su djeca shvatila da se roditelji razvode i da je soba koju je majka iznajmila bio njihov jedini životni prostor: "Krevete smo izvlačili iz zida, pazili da se ne pretrpavamo stvarima, a igračaka smo se brzo morale riješiti. Bilo je to nešto slično ovoj sobi iz filma i nisam se morala pretjerano mučiti da shvatim kako je bilo mojoj junakinji".

Nije sve bilo u podsjećanjima na djetinjstvo, mjesecima je čitala o slučajevima seksualnog zlostavljanja i ljudima koje su godinama nasilno zatvarali, no interpretacija joj je zbilja bila impresivna. Još i prije no što je počela utrka za Oscara znalo se da je ona glavni favorit, osobito kad su zaredale nagrade Ceha američkih glumaca i Britanske akademije za film i televiziju, pa i Zlatni globus. Prije toga, ona je bila razmjerno poznato ime, ali ne previše.

26-godišnja glumica (pravo ime joj je Brianne Sidonie Desaulniers) na nagovor majke obilazila je audicije još kao klinka, a prvi uspjeh je postigla sa 12 godina, u humorističnoj seriji "Odgajajući tatu". Nije to bio baš jako veliki hit, izdržao je samo dvije sezone, no dovoljno da se ona odluči studirati glumu, iako se kolebala i oko toga da postane glazbenica, čak je izdala i jedan album koji se prodao u skromnoj nakladi (danas živi s rokerom Alexom Greenwaldom). Nakon tri sezone serije "Sva lica Tare" u produkciji Stevena Spielberga, u kojoj je glumila buntovnu kćer Toni Colette, puno je lakše dolazila do uloga, igrala je i u hitovima kakva je bila akcijska komedija "21 Jump Street" sa Channingom Tatumom i Jonahom Hillom, no tek je "Soba" predstavljala njezin pravi proboj.

Hoće li Brie Larson postati novi holivudski seks simbol? Zasad to nije sigurno, jer je uloga u "Sobi" karakterna, uglavnom nastupa bez šminke, međutim, upravo snima pred nastavak "King Konga" naslovljen "Kong: Otok lubanje": tu će od nje tražiti nešto posve drugo, pa ćemo vidjeti je li to novi smjer njezine karijere.

S Aliciom Vikander je posve drugi slučaj: vrhunski modni dizajneri nemaju ništa protiv da je odjenu kad god se pojavi na crvenom tepihu, za modnu kuću Louis Vuitton snimila je seriju reklama, a na meti je paparazza i zato što joj je već dvije godine dečko kolega Michael Fassbender. Najprije je nomirana za dva Zlatna globusa, za glavnu ulogu u "Dankinji" i sporednu u ZF-u Alexa Garlanda "Ex Machina", isto joj se dogodilo i u nominacijama Britanske akademije za film i televiziju, no producenti "Dankinje" trijezno su procijenili da se na Oscarima natječe za sporednu ulogu, jer je uzaludno boriti se protiv Brie Larson. Nisu pogriješili jer je dobila svoj prvi pozlaćeni kipić.

Vjerojatno ne i zadnji. 27-godišnja Šveđanka još kao djevojčica je glumila i pjevala na pozornici, zatim ju je majka (roditelji su joj razvedeni, ali je - za razliku od Brie - i s ocem u stalnom kontaktu) nagovorila da pohađa baletni tečaj, čak je sa 15 godina upisala Kraljevsku švedsku baletnu školu, no srećom, povrijedila se i morala napustiti radni režim koji je trajao od 6 ujutro do deset navečer, međutim, tijekom studija bar se naučila preciznosti. Ionako joj se više sviđala gluma, ali su je dvaput odbili na prijemu u dramskoj školi, što je pokazalo kao velika pogreška, jer je već za svoj prvi nastup u filmu "Čista" (2010.) dobila nacionalnu nagradu Guldbagge i uvrštena među Shooting Stars Europske filmske akademije, zvijezde pred kojima je budućnost, poput kasnije Zrinke Cvitešić, Marije Škaričić i Tihane Lazović.

Uloga danske kraljice Caroline Mathilde u "Kraljevskoj aferi" proslavila ju je na međunarodnoj sceni, film je nominiran i za Oscara, a izniman talent potvrdila je i kao Kitty u novoj verziji "Ane Karenjine". Samo u prošloj godini snimila je šest filmova, a trenutačno je obasipaju angažmanima. Narednog ljeta gledat ćemo je uz Matta Damona u petom izdanju franšize o tajnom agentu Jasonu Bourneu, zatim u "Groznici tulipana" uz dvostrukog oskarovca Christopha Waltza, za koji je scenarij napisao čuveni dramatičar sir Tom Stoppard, a upravo snima s legendarnim Wimom Wendersom triler-dramu "Poniranje": partner joj je James McAvoy.

Saoirse Ronan u 21. godini ima već dvije nominacije

Tristan Fewings / 2016 Getty Images
LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 14: (EDITORS NOTE: This image was created using digital filters) Saoirse Ronan attends the EE British Academy Film Awards at The Royal Opera House on February 14, 2016 in London, England. (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)

foto: Getty

Irkinja Saoirse Ronan možda ne spada među glumice koje su najviše profitirale od ovogodišnjih Oscara, bila je sjajna u "Brooklynu", ali je izgubila od Brie Larson, osim toga prvu nominaciju (za sporednu ulogu) dobila je kad je imala samo 13 godina, bilo je to za film "Okajanje", a od 2010. je redovna članica Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja dodjeljuje tu nagradu. Iako je dosad igrala najraznovrsnije uloge, pa čak i nemilosrdnu ubojicu koja se koristi svim vrstama hladnog i vatrenog oružja u "Hanni", "Brooklyn" je za nju prekretnica, prvi put je glumila mladu ženu koja se preobražava iz naivke u zavodnicu i izvela to iznimno uvjerljivo. Medijima to nije promaklo, odjednom je iz karakterne glumice promovirana u celebrity, čime, uzgred, baš nije oduševljena. Ima samo 21 godinu i tko zna kakvi su još izazovi pred njom.

Daisy Ridley - veliko otkriće sedmih 'Ratova zvijezda'

Chris Jackson / 2015 Getty Images
LONDON, ENGLAND - DECEMBER 16: Daisy Ridley attends the European Premiere of "Star Wars: The Force Awakens" at Leicester Square on December 16, 2015 in London, England. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

foto: Getty

Da je Američka akademija malo blagonaklonija prema "space operama", nominaciju za najbolju glumicu možda bi dobila 23-godišnja Britanka Daisy Ridley, svakako najugodnije iznenađenje sedmog izdanja serijala "Ratovi zvijezda". Imala je ona nešto malo glumačkog iskustva, ali redatelj J.J. Abrams ju je angažirao jer je malo tko za nju čuo prije toga, trebala mu je mlada žena koja će biti potpuno otkriće. Ona je to svakako bila, no teško je razviti ozbiljnu glumačku karijeru u sjeni tako slavnog serijala. Drugih angažmana zasad nema, međutim, sigurno je da ćemo je gledati u još dva nastavka "Ratova zvijezda", 2017. i 2019., a dotad možda i glasači za Oscara promijene mišljenje o njezinim glumačkim vrlinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:05