HBO SNIMA U ZAGREBU

PALA ZADNJA KLAPA PRVOG PROJEKTA HBO-a U REGIJI Ovako to izgleda na setu serije 'Uspjeh' u režiji oscarovca Danisa Tanovića

 

“Uspjeh”, televizijska serija koju HBO Adria snima u Zagrebu, prvi je takav projekt u cijeloj regiji koji okuplja veliki broj glumačkih imena iz Hrvatske i susjednih zemalja, pa ne čudi interes brojnih regionalnih medija koji su zajedno s Jutarnjim stigli na set u želji da isprate snimanje o kojemu se puno govorilo, a koji je upravo ovih dana, nakon skoro tri mjeseca snimanja, priveden kraju.

Tako je pala zadnja klapa iščekivane HBO-ove serije koja će, sudeći po onome što smo vidjeli, kao i imenima koja rade na njoj, pozornost itekako nastaviti privlačiti i jednom kada ode u eter.

Golemi interes

Seriju režira oskarovac Danis Tanović, a scenarij potpisuje Marjan Alčevski, zagrebački Makedonac i jedan od pobjednika HBO Adria “First Draft” natječaja oko kojega se tamo u travnju prošle godine podiglo dosta prašine. Interes je bio golem, na koncu je evaluirano više od petsto scenarija, a Alčevski je osvojio produkciju svojom višeslojnom dramom u šest dijelova. Serija se bazira na životima troje potpunih neznanaca, koje povezuje jedan nesretni slijed događanja, a Alčevski govori kako je “Uspjeh” dramska serija s elementima krimića. Za pretpostaviti je, dakle, kako će postojati nekakav zločin, kao i istraga, ali da će seriju ipak “nositi” zamršeni odnosi među likovima, a ne nekakav misterij ili zavrzlama koju kroz šest epizoda valjda riješiti.

Obračun u hotelu

Ne brinite, nećemo vam ništa spojlati - ali vrijedilo bi još znati kako je “Uspjeh” gorka oda Zagrebu koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva, i to kroz životne priče običnih ljudi koje je isto to društvo gurnulo preko ruba. Zvuči poznato? Razlog više da ispratite seriju u čijim ćemo glavnim ulogama gledati Mariju Škaričić, Uliksa Fehmiua, Ivu Mihalić, Tonija Gojanovića i Taru Thaller.

Na set “Uspjeha” stižemo upravo na vrijeme da ispratimo atraktivnu, akcijsku scenu koja se snima na devetom katu zagrebačkog hotela DoubleTree by Hilton. Ondje zatičemo organizirani kaos kakav se već viđa na filmskim setovima. Posvuda oko nas su kamermani, runneri, kostimografi i glumci, a tu je i Nebojša Taraba, producent iz produkcijske kuće Drugi plan, koja za HBO producira seriju.

Lift se čeka dugo, jer usred smo gungule snimanja serije, a gomila uključenih u ove procese neprestano ide gore-dolje; donoseći rekvizite, svijetla, šminku i što je već potrebno ne bi li se uspješno snimila akcijska scena nekakve potjere u uskom hodniku hotela.

Ne smijemo vidjeti previše i tu smo na brzinu. Taraba nas uvodi u jednu hotelsku sobu koja služi kao video village, odnosno mjesto na kojemu stoje monitori koji su direktno povezani s kamerama te putem kojih se uživo može ispratiti scena koja se snima.

Organizirani kaos

Nije prošlo dugo i izvana smo začuli riječi kamera, ton, akcija! Odmah smo se, jasno, zabuljili u monitore gdje smo vidjeli lika koji drugome otima pištolj, a zatim se daje u trk... Istina, ne znamo tko je kome ukrao pištolj i koga se ovdje zapravo naganja, ali glumci i produkcija ostavljaju dojam kako im je sve kristalno jasno. Naravno da je... oni su vidjeli scenarij.

Na setu je, čini se, sve idilično. U tom klasičnom metežu koji je standard za ovakva snimanja, glumci, kamermani i prateća ekipa ostavljaju dojam zadovoljstva. Okej, može se tu i tamo vidjeti i kakvo zabrinuto lice, ipak je snimanje pri kraju, ali dojam je kako na setu ove međunarodne produkcije vlada entuzijazam, i to među svim uključenim akterima. To ne čudi, jer se HBO upravo ovom serijom želi pozicionirati na regionalnom medijskom tržištu gdje će, kako smo čuli, nastaviti raditi i na novim projektima. To znači da dolaze prilike za lokalne scenariste, glumce, vizažiste, producente i sve ostale koji se na razne načine žele baviti sedmom umjetnošću. Činjenica kako HBO proizvodi seriju na hrvatskom jeziku sigurno mnogo znači za našu filmsku industriju, i za očekivati je kako će svojom financijskom i stručnom podrškom podići standard kvalitete te, eventualno, izbaciti niz novih talentiranih pojedinaca koji će u budućnosti i neovisno o njima svoje stečeno iskustvo pretvarati u odličan medijski sadržaj.

I to je, čini se, za sada najveći uspjeh istoimene serije, a za iscrpnije analize, komentare i osvrte morat ćemo sačekati još neko vrijeme jer, ekipi sada prvo slijedi iscrpljujući proces postprodukcije i montaže...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:32