NOVA VELIKA A-PRODUKCIJA

PAŠKE LOKACIJE ZA UŽAS NA ARKTIKU Na Pagu počelo snimanje nove horor serije, ekspediciju zarobljenu u ledu napada tajanstveni predator

Hrvatska se još jednom pokazala kao idealna lokacija za snimanje velikih svjetskih projekata, a ovaj je put otok Pag izabran kao izvanredna kulisa jedne od najiš­čekivanijih televizijskih serija 2017. godine, “The Terror”, američke kabelske kuće AMC.

Snimanje ovog nadnaravnog trilera inspiriranog misterioznim nestankom kraljevske ekspedicije poslane da istraži sjeverozapadni prolaz preko Arktika počelo je prekjučer na dijelu oko grada Paga, a ekipa predvođena velikim imenima, kako glumačkim, tako i onim producentskim, trajat će do 4. svibnja.

Inače, serija se temelji na adaptaciji istoimenog romana, svjetskog best­selera Dana Simmonsa, a prati pomorsku ekspediciju iz 1847., predvođenu kapetanom Johnom Franklinom, kojeg će utjeloviti Ciaran Hinds, publici poznat iz hit serije “Igra prijestolja” gdje je glumio vođu Slobodnog naroda Mancea Raydera, i njegovim pomoćnikom Francisom Crozierom, kojeg igra slavni Jared Harris, zvijezda serije “Momci s Madisona”, a trenutno nosi i hvaljenu ulogu u iznimno popularnoj seriji “The Crown” gdje glumi kralja Georgea VI.

Ugledna ekipa

Među glumcima su i Paul Ready i Adam Nagaitis, koji trenut­no snima i film “The Commuter”, gdje igra uz Liama Neesona. Jedan od redatelja serije je Tim Mielants, koji se proslavio režijom iznimno popularne serije “Peaky Blinders”, čija se četvrta sezona također s nestrpljenjem iščekuje potkraj godine.

U seriji “The Terror” radnja prati ekspediciju koja dvije godine ostaje zarobljena u ledu, a brod napada misteriozni predator što uhodi posadu te je prisiljava na neizvjesnu i očajničku igru preživljavanja. Samo snimanje pripremalo se godinama, a počelo je konačno lani u studenom u Budimpešti. No, u Mađarskoj je odrađen samo studijski dio snimanja, a nakon dugog traženja eksterijera ekipu serije oduševio je upravo Pag koji će u “The Terroru”, sa svojim specifičnim dijelom otoka bez vegetacije, popularno zvanim “Mjesečev teritorij”, imati ulogu Arktika. Kako doznajemo, nijedna lokacija u Europi nije zadovoljavala stroge zahtjeve redatelja i producenata, a Pag je, među potencijalnim setovima, “pobijedio” čak i Island, koji je svojom konfiguracijom terena zapravo jedini bio potencijalni Arktik.

Važan projekt

O koliko se velikom projektu radi dovoljno govori i činjenica da AMC-jeva serija “Živi mrtvaci” već godinama drži rekorde gledanosti, a “The Terror” trebala bi biti njihova nova perjanica, s obzirom na to da se nakon toliko sezona “Živih mrtvaca” morao napraviti neki dovoljno jak novi projekt.

Scenaristi i kreativni producenti “The Terrora” su iskusni David Kajganich (Istinita priča, Rasprskavanje) i Soo Hugh (The Whispers, Ubojstvo), dok su izvršni producenti slavni redatelj Ridley Scott i David W. Zucker iz tvrtke Scott Free, Alexandra Milchan (Vuk s Wall Streeta) i Scott Lambert (Paranoja) iz tvrtke Emjag Productions te Guymon Casady (Igra prijestolja, Steve Jobs) iz Entertainment 360. Scott Free, Emjag Productions i Entertainment 360 produciraju seriju u suradnji s AMC Studios. Hrvatski koproducent i u ovom je slučaju tvrtka Embassy Films Croatia, koja se već iskazala na velikim projektima poput “Igre prijestolja”, serije “Dig”, “Doctor Who”, filma “Hercules” ili, pak, vrlo iščekivane serije “Emerald City”. Itekako važna činjenica za Hrvatsku je i ta da se među deset najiščekivanijih serija ove godine čak tri snimaju ili su se snimale upravo u Hrvatskoj, a riječ je, naravno, o “Igri prijestolja”, “The Terroru” i “seriji “Emerald City”.

Premijera 2017.

Kad je “The Terror” u pitanju, AMC je naručio deset jednosatnih epizoda, čija se premijera očekuje tijekom 2017. godine. Na samom Pagu snimat će se, doznajemo, većina dijelova tri epizode serije. Iako je snimanje u početku trebalo završiti krajem travnja, ekipa je odlučila produljiti boravak za još jedan tjedan.

Premda, kako doznajemo, u seriji neće zaigrati nitko od hrvatskih glumaca, na setu će raditi 85 hrvatskih filmskih djelatnika te će biti angažirano i 60-ak domaćih statista. Sama ekipa serije broji više od 200 članova koji su smješteni po svim hotelima Paga, u privatnom smještaju te u Zadru. Samim je time počela i turistička sezona za paške hotele, koji su mahom zatvoreni u ovo doba godine. Ekipa serije posebno je zahvalila na susretljivosti Upravi grada Paga, Filmskom uredu Zadar te paškoj općini Povljana i mjestu Vlašići, kao i na velikoj gostoljubivosti lokalnih stanovnika.

400 milijuna

Treba naglasiti da se “The Terror” u Hrvatskoj snima i uz pomoć mjera filmskih poticaja, kojima se produkcijama jamči povrat 20 posto lokalno ostvarenih troškova. Tako su u pet godina postojanja ovih mjera čak 34 produkcije snimale u Hrvatskoj i potrošile gotovo 400 milijuna kuna te su, osim ekonomske dobrobiti, osigurale i svjetsku promociju domaćih lokacija. Trend privlačenja najboljih svjetskih produkcija se, uz netom završeno snimanje spektakla “Robin Hood: Origins” u Dubrovniku, evidentno nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:32