LUTKARSKI FILM

PAZI, SNIMA SE! U Zagreb filmu proizvodnja nije stala: upravo završavaju 'Jelenka'

“Ono što snimim, isti dan počnem doma obrađivati i montirati”, kaže Bruno Razum, redatelj “Jelenka”

Iako je koronavirus brojna događanja, projekte, pa i cijele industrije stavio na čekanje, iz Zagreb filma nam javljaju da se nova animirana hrvatska ostvarenja i dalje proizvode punom parom.

Čuli smo se s Brunom Razumom, koji od kuće trenutno radi postprodukciju lutkarskog filma “Jelenko”. - Na ovom sam projektu ja scenarist, redatelj i animator, a od ostatka ekipe najprisutniji je u prvim fazama snimanja filma bio i Dado Šuša, koji je radio scenografiju - kaže nam Razum, dodajući da je trenutno u fazi paralelnog snimanja i postprodukcije.

Radni naslov

- Ono što snimim taj dan počnem doma i obrađivati, montirati. S obradom se uvijek malo zaostaje, tako da je ovaj vremenski period čak dobro došao za nadoknadu. Post­produkcija ionako vremenski oduzima možda i najveći dio posla - priča Razum. Posljednja dva tjedna, od snažnog potresa koji je pogodio Zagreb, nije snimao, nego se bavio samo režijom, no uskoro planira početi opet. Kako se radi o lutkarskom filmu, nije nužno da na setu bude gomila ljudi.

- Bilo bi, naravno, poželjno da postoji veća filmska ekipa, no ja u principu sve radim sam, dok su drugi na projektu bili zaduženi za scenografiju ili lutke, više za dio posla koji se treba odraditi prije početka snimanja - objašnjava nam. Njegov “Jelenko”, kaže, nema veze s “Jelenkom” iz naših mladosti i to je radni naslov filma.

Kraj snimanja je bi predviđen za kraj lipnja, a nakon toga bi trebalo još dva do tri mjeseca raditi na postprodukciji; zvuku, kolorkorekciji... - S obzirom na okolnosti, izlazak filma će se malo odgoditi, ali predviđam da bi sve trebalo biti gotovo do kraja godine - kaže nam Razum.

Osim njega, rade i drugi članovi Zagreb filma. Krešimir Pernek, autor budućega animiranoga filma “Težnja”, obavlja pripremu od kuće na računalu, a animaciju će započeti za mjesec dana u studiju poštujući mogućnosti socijalnog distanciranja.

​Andrej Rehak trenutno modelira likove za svoj novi film “Paradigma”. Lutka film Antonie Begušić “Republika (Carrus navalis)” u postupku je obrade snimljenoga materijala.

Nastavak snimanja u propisanim uvjetima slijedi već idući tjedan. Za film “Aqualia” Vladislava Kneževića razvijaju se modeli likova. Tvrtko Karačić od kuće radi animaciju za svoj film “Sinkronicitet”.

Kolekcija na Youtubeu

Pored toga valja spomenuti da je i Zagreb film pronašao načina kako olakšati sugrađanima boravak kod kuće i učiniti im ga sadržajnijim i kvalitetnijim. Naime, na službenom YouTube kanalu Zagreb filma može se pogledati osam animiranih filmova nastalih u njihovoj produkciji, među kojima su i klasici poput Oscarom nagrađenog “Surogata” Dušana Vukotića.

Osim tog proslavljenog filma iz 1961. godine, koji je sa zlatnim holivudskim kipićem imao posebno mjesto na aktualnoj, ali zbog okolnosti trenutno i zatvorenoj, retrospektivnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, dostupni su i drugi filmovi koji su ostali upisani u povijest hrvatskog animiranog filma. Također, Zagreb film omogućio je HTV-u prikazivanje čitavoga serijala “Profesora Baltazara” bez naknade te korištenje čuvenoga Profesora u TV školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:54