FILMOVI U GRADU NA DUNAVU

PIŠE NENAD POLIMAC Vukovar je s Woodyjem Allenom i Wernerom Herzogom stvorio najjači festival stranih filmova

 Promo
VFF je poznat po odličnim dokumentarcima, međutim, najviše pažnje obično privlači strani program. Organizator festivala je, naime, Discovery film, vodeći hrvatski distributer art filmova

Nije baš lako svake godine skupiti atraktivan program filmova podunavskih zemlja, no Vukovar film festival u tome uspijeva i u svom devetom izdanju, koje se održava narednog tjedna od ponedjeljka do subote ne samo u središtu Vukovara (na četiri lokacije) nego i u Borovu naselju, Vučedolu, Vinkovcima i Valpovu. Festival otvara film “Dok smo sanjali” Andreasa Dresena, redatelja rođenog u Istočnoj Njemačkoj, koji se i nakon ujedinjenja sustavno bavi temama vezanima uz taj dio zemlje. Dosadašnji opus mu je itekako hvaljen, poznat je i u nas po filmovima “Pečenjarnica” ( Halbe Treppe), “Oblak broj 9” i “Zaustavljeni”, a njegovo novo ostvarenje bavi se tranzicijom, tj. mladim ljudima kojima se učinilo da im se nakon pada Berlinskog zida otvaraju neslućene mogućnosti, što se dakako ne pokaže točnim.

Dva rumunjska filma

U konkurenciji su čak dva rumunjska filma i oba su favoriti. Ponajprije “Bravo” (Aferim!“) Radua Judea, dobitnik nagrade za režiju na ovogodišnjem berlinskom festivalu. Judeov film “Sve ostaje u obitelji” pobijedio je u Sarajevu i na Zagreb film festivalu, no “Bravo” je puno uzbudljiviji, crno-bijeli vestern, radnja se odigrava u prvoj polovici 19. stoljeća, a protagonisti su žandar i njegov sin čiji je zadatak uhvatiti odbjeglog roba, koji je navodno petljao s gazdinom kćeri. Kritike su odlične i ovo bi mogao biti hit VFF-a. Corneliu Porumboiu, poznat po sjajnim filmovima “12:08 - Istočno od Bukurešta” i “Policijski, pridjev”, predstavlja se novim ostvarenjem “Blago”, koje se natjecalo u Cannesu u sekciji Izvjestan pogled istodobno kao i naš “Zvizdan”: potonji je dobio nagradu za režiju, a Rumunj priznanje za “majstorsku naraciju”. Junak je skroman obiteljski čovjek koga susjed povede u pustolovinu života, potragu za zakopanim blagom.

Češki adut

Drugi njemački film u konkurenciji je “Victoria” Sebastiana Schippera, nagrađena u Berlinu za najbolju kameru, što i nije čudno jer je snimljena u jednom jedinom kadru, a neke od scena uključuju pljačku banke i potjeru automobilima. Mađare zastupa otkvačena fantastična komedija “Lisa i mrtvi ljubavnici”, nagrađivana od Fantasporta do Seattlea, dok Česi također imaju solidan adut, film “Zmijska braća” koji je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u Karlovym Varyma. U Srbiji je oduševljenje izazvala činjenica da je “Panama” mladog Pavla Vučkovića primljena u službeni program kanskog festivala. Nije dobila nagradu, ali je bila zapažena zbog scena eksplicitnog seksa između debitanata Slavena Došla i Jovane Stojiljković. Hrvatske boje brani sugestivna drama Branka Schmidta “Imena višnje” s Ivom Gregurevićem i Nadom Đurevskom, nagrađena u Puli za najbolji scenarij ( Josip Mlakić) i montažu ( Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić). VFF je poznat po odličnim dokumentarcima (ove godine ne biste smjeli propustiti njemačkog “Prognostičara”, rumunjski “Toto i njegove sestre” te slovački “Povratak”), ali najviše pažnju privlači strani program, s razlogom, jer je organizator festivala Discovery film vodeći hrvatski distributer art filmova i ponekog “crowd plesera”, i u tom pogledu festival znatno nadvisuje konkurentske domaće manifestacije.

Pobjednik Sundancea

Tako će u Vukovaru u sklopu programa “Svijet” biti održana premijera ovog filma Woodyja Allena “Nerazuman čovjek”, u kojem redatelj po prvi put surađuje s Joaquinom Phoenixom, a po drugi s dražesnom Emmom Stone (nakon “Čarolije na mjesečini”): neobično je što u pitanju nije komedija nego humorna drama s elementima trilera. “Kraljica pustinje” s Nicole Kidman u ulozi pustolovke, špijunke i književnice Gertrude Bell već je dostatno razvikana, zagonetno je samo kako se karizmatični Werner Herzog prihvatio takvog spektakla, pa više treba očekivati od britanske drame “45 godina” za koju su u Berlinu nagrađeni glavni glumci, veterani Charlotte Rampling i Tom Courteneay. “Priča nad pričama”, prvi film na engleskom talijanskog redatelja Mattea Garronea (“Gomora”), sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi, bila je u Cannesu i otkupljena za većinu svjetskih tržišta, međutim, za filmoljupce je glavna atrakcija pobjednik Sundancea “Zemlja bez zakona” (Slow West), vestern drama debitanta Johna Macleana s Michaelom Fassbenderom i mladim Kodijem Smith-McPheejem.

Pridoda li se tome program “Europskih velikih pet”, u kojem su “Moja majka” Nannija Morettija (favorit Cannesa) i “Cijena života” Stéphanea Brizéa ( Vincent Lindon nagrađen je na istom festivalu za najbolju ulogu), očito je da VFF festival ne smijete propustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:57