'TABU'

POJAVILA SE OZBILJNA KONKURENCIJA 'IGRI PRIJESTOLJA' Sudeći prema potražnji na piratskim portalima, Tom Hardy s pravom može biti oduševljen

Hrvatski kanal HBO emitira “Tabu” od petka uvečer, a ukoliko imate uslugu HBO GO, možete odmah pogledati sve epizode. To je prilika koja se ne propušta.

Tom Hardy oduševljen je viješću da je seriji “Tabu”, u kojoj on igra glavnu ulogu te figurira kao jedan od scenarista i izvršnih producenata, upravo odobrena druga sezona.

Ne samo da mu je drago što će se priča, već u početku zamišljena kao trilogija, nastaviti, nego će povratiti i dva milijuna funti za koje je ostao kratak nakon što su BBC One i američka kablovska mreža FX isplatili prvu sezonu. Zapravo, nadoknadit će on ulaganje već prodajom prve sezone na DVD-u i drugim video uslugama, no činjenica da se serija nastavlja podjarit će zanimanje za nju. Već sada su piratski portali objavili da je nakon “Igre prijestolja” najveća potražnja upravo za Hardyjevom serijom.

Prljavi London

Ukoliko pogledate samo prvu epizodu, bit će vam jasno da je to vrlo skup proizvod. Radnja se odigrava 1814. u Londonu, no to nije britanska metropola kakvu znamo iz BBC-jevih romantičnih serija, čista i uredna, sa skupim i monumentalnim zgradama sagrađenima na eksploataciji kolonija: ovdje vidite samo naličje, prljave, zapuštene ulice, ružne dokove i hangare koji skrivaju tko zna što. Gangsteri kontroliraju sve što mogu, a to je veći dio grada, periferija pa i središte krcati su javnim kućama, dječja prostitucija je najnormalnija stvar, a postoji i poseban kutak za transvestite za kojima je velika potražnja. To je svijet u koji se vratio James Keziah Delaney (Hardy), nakon 12 godišnjeg izbivanja u Africi, došao je na očev sprovod, izgleda divlje izbrijane glave i pokriven tetovažama, no prati ga i glas čudovišta, jer se među urođenicima naučio svakojakim grozotama. Već prvi susret s polusestrom Zilphom (Oona Chaplin kći je Geraldine Chaplin i unuka legendarnog Charlesa Chaplina) stvara poseban dramski naboj, jer joj on šapne da Afrika u njemu jedino nije izbrisala ljubav prema njoj. Zilpha ga odbije jer se u međuvremenu udala, ne baš sretno, ali si ne namjerava komplicirati život.

To su, međutim, tek sporedna zbivanja. Otac je Jamesu ostavio naizgled bezvrijedni teritorij Nootka Sound za koji su zainteresirane i Velika Britanija i Amerika, države koje su upravo u ratu, London je krcat američkim špijunima, a ni Britanci nisu jedinstveni jer moćna Istočno indijska kompanija kojom upravlja sir Stuart Strange (Jonathan Pryce uz Hardyja je najpoznatije ime u glumačkoj ekipi) i princ regent (Mark Gattis) imaju potpuno različite interese. Usprkos dugom izbivanju, James se dobro snalazi u tom političkom kovitlacu, pravovremeno dobiva vrijedne informacije i paktira istodobno sa svim suprotstavljenim stranama. Naravno, to ima i cijenu, kad ga jednom uhvate i pokušaju od njega iznuditi priznanje (krajnje “modernim” sredstvima koje koristi i CIA u ratu protiv terorizma), shvaćaju da je to uzalud jer je njegov mentalni sklop usmjeren samo na ostvarivanje vlastitog cilja.

Glumac je s ocem Edwardom “Chipsom” Hardyjem napisao priču za seriju još prije sedam godina, pri razvijanju scenarija pozvali su na suradnju Stevena Knighta, s kojim je Hardy mlađi imao odlične odnose nakon hvaljene monodrame “Locke” i retro gangsterske serije “Peaky Blinders” (tu se pojavio tek u drugoj sezoni), a projekt su realizirali Scott Free Productions Ridleyja Scotta i Hardyjeva kompanija Hardy, Son & Baker. Cijena? 10 i pol milijuna funti, što je čak i malo za sve ono što promakne na ekranu. Nisu u pitanju samo kulise, scenografija i kostimi, nego i pirotehnika i specijalni efekti, sve uistinu izgleda prvorazredno. Hardy je u dogovoru s Ridleyjem Scottom angažirao skandinavske redatelje Andersa Engströma i Kristoffera Nyholma (potonji je radio na kultnoj seriji “Ubojstvo”), htio je mističnost koju su oni unijeli u svoje najbolje proizvode, a želio se i po svaku cijenu distancirati od tipičnog BBC “looka”. Pritom mu ništa nije bilo teško, radio je bez kaskadera, a razodijevao se kad god je scenarij to zahtijevao, na kraju je čak požalio što sve te scene nisu ušle u završnu verziju.

Dobre i loše kritike

Serija je u siječnju debitirala na BBC One, nekoliko dana kasnije u Americi na FX-u, bilo je i pozitivnih i negativnih kritika (neki su se žalili da im je sve to tjeskobno i monotono), međutim, reakcije gledatelja bile su sjajne. Na najpopularnijem web portalu za show business www.imdb.com “Tabu” ima ocjenu 8,9 od mogućih 10, što je uistinu izvrsno, a na top listi najboljih serija svih vremena zauzima 59. mjesto. Ukoliko druga sezona bude podjednako ambiciozna, reputacija će joj se samo povećavati. Hrvatski kanal HBO emitira “Tabu” od petka uvečer, a ukoliko imate uslugu HBO GO, možete odmah pogledati sve epizode. To je prilika koja se ne propušta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:28