REDATELJSKI PRVIJENAC

POLOŽAJ ŽENA I ODNOSI NA FILMSKOJ SCENI Film 'Lada Kamenski' Sare Hribar i Marka Šantića u konkurenciji Montreala

Doris Šarić Kukuljica u filmu 'Lada Kamenski'
 

ZAGREB - Dugometražni igrani film "Lada Kamenski" redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića, snimljen prema scenariju Sare Hribar, uvršten je u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Film "Lada Kamenski" problematizira položaj žena i odnose na filmskoj sceni u Hrvatskoj. Radnja prati mladog redatelja Franu (Frano Mašković), koji na čitaču probu za ulogu Lade Kamenski, lika inspiriranog njegovom tetom, koja je bila zaposlenica propale tvornice Kamensko, poziva tri glumice – Kseniju Marinković, Doris Šarić-Kukuljicu i Natašu Dorčić – kako bi odlučio kojoj će dodijeliti naslovnu ulogu za svoj debitantski film. Ubrzo, one shvate da je uloga jedna te se počnu nadmetati za nju, pri čemu se na površini pojave i manje lijepe pojave, prisutne na filmskoj sceni.

Premijeru je imao na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobio nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta zbog tematske inovativnosti u odnosu na ovogodišnju konkurenciju i koredateljski rad, a za ulogu treće glumice Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Doris Šarić Kukuljica.

Festival u Montrealu počinje 23. kolovoza i traje do 3. rujna.

TRAILER - Lada Kamenski - ENG from Sekvenca on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:03