PIŠE NENAD POLIMAC

POTPUNO NOVA VRSTA SUPERJUNAKA Kad se razigra, 'Venom' zbilja nije loš, no to treba dočekati

 

Tom Hardy požalio se da su iz završne verzije “Venoma” izbacili 30-40 minuta vrlo zanimljivih scena, za koje se nada da će jednom osvanuti na DVD-izdanju. Ako je to točno, producenti su se zbilja ponašali kao pijani milijarderi, jer svaki kadar ovakvog spektakla košta malo bogatstvo. Uostalom, kad film završi, ustanovite da je trajao nešto preko 90 minuta, što je jako kratko za priče o superjunacima. Samo zahvaljujući dugačkoj odjavnoj špici u koju su uključene čak dvije najave, jedna za animiranog “Spider-Mana”, a druga za nastavak “Venoma” u kojoj se pojavi Woody Harrelson u ulozi super zlikovca Cletusa, dogura se do 112 minuta.

Ključno je pitanje hoće li biti nastavka? Ako je po kritičarima, vjerojatno ne, no ocjene publike i nisu tako loše, što se da razumjeti. Kad se razigra, “Venom” zbilja nije loš, no to treba dočekati. Za one koji ne znaju, ovo je potpuno nova vrsta superjunaka. U tijelu istraživačkog novinara Eddieja Brocka nastanio se simbiot stigao odnekud iz svemira i dao mu neslućenu snagu. Štos je u tome što su njih dvojica potpuno različiti tipovi, vanzemaljac bi samo razbijao i ubijao, a njegov ljudski “domaćin”, unatoč povremenim izljevima agresivnosti, ipak se doima razumno. Na njihovo spajanje moramo čekati oko 40 minuta, no kad se to dogoditi, “Venom” postaje prilično zabavan film.

Ispada da njih dvojica i nisu tako različiti, vanzemaljac je neka vrsta otpadnika u svojoj vrsti, a i Eddie je u sumraku karijere: upravo je dobio otkaz jer je htio raskrinkati tajkuna Carltona Drakea (solidni Riz Ahmed iz serije “Kobna noć”), čija kompanija Zaklada života planira spajanje ljudi i gostiju iz svemira. Potpuno neplanirano Eddie se ubaci u taj projekt i postane prvi uspješan prototip te simbioze, no živjeti s parazitom u tijelu nije baš ugodno, pogotovo što je taj nezasitan. Klinci će uživati kad i Carlton Drake dobije svoga simbiota Riota pa se taj sukobi s Venomom, to je razlog zašto su Marvelovi superjunaci tako popularni, predimenzionirani su i neopisivo bučni, no i nešto ozbiljnija publika doći će na svoje kad Eddie počne podučavati Venoma:

“Ovaj tip je zločest, slobodno nasrni na njega, ovaj je dobar, pusti ga na miru.” Jedna je škakljiva okolnost potpuno ispuštena, a možda je i sačuvana za eventualni nastavak. Eddie je naime raskinuo sa zgodnom odvjetnicom Anne Weying (Michelle Williams), ona ga je zapravo napustila jer joj je napravio poprilične neugodnosti na poslu, ali iako je našla novog dečka, očito je da bi se opet mogla spetljati s neposlušnim novinarom. Kad je prvi put vidi, i Venom je za nju zainteresiran i savjetuje Eddieja da bude ljubazniji s njom. Što bi se dogodilo kad bi opet započeli vezu? Kako bi izgledao seks utroje i da li bi Anne znala da istodobno ima dva ljubavnika?

Zbog takvih bezobraština treba držati palce da “Venom” dobro prođe u kinima, što bi se, usprkos početničkim greškama, lako moglo dogoditi. I puno gori filmovi su zarađivali po pola milijarde dolara bruto, a ovaj ima tu prednost da posjeduje beskrajno zabavni dramski potencijal. Kad bi se taj iskoristio, dobili bismo blockbuster podjednako urnebesan kakva je i franšiza “Deadpool”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:12