PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'POVRATAK HEROJA' Francuski hitmejker ovaj je put ispao odviše teatralan

 

Film “Povratak heroja” mogao bi se opisati kao “Cyrano de Bergerac” koji na pola puta mutira u Feydeaua, a potom u Billy Wildera.

Ambijentiran u Napoleonovu Francusku, film Laurenta Tirarda zbiva se u imućnoj obitelji s dvije sestre. Pauline (Merlant) je zatreskana u hvastavog konjičkog oficira Neuvellia (Dujardin). Pametnija Elisabeth (Laurent) drži da je Neuville tek prazni napuhanko. Otpočne rat, a Neuville iščezne bez traga. Kad mlađa sestra oboli, Elisabeth počne pisati lažna ljubavna pisma u njegovo ime, a da bi sestri obodrila duh. A Neuville - koji je dezertirao - jednog se dana vrati i shvati da ga cijeli gradić slavi kao heroja. Samo Elisabeth zna istinu, ali ne smije je raskrinkati, jer bi odala i vlastitu lagariju.

“Le Retour du Héros” rad je Laurenta Tirarda, iskusnog francuskog hitmejkera s nekoliko krupnih komediografskih uspješnica. “Povratak heroja” nije doživio takav uspjeh, unatoč tome što u filmu igraju dvije velike galske zvijezde - Dujardin i Laurent.

Komediografska pretpostavka filma, doduše, jest domišljata i zabavna, a svoje ključne uzore - od Feydeaua do Wildera - scenaristi recikliraju bešavno i dopadljivo. Film je, međutim, u impostaciji odviše teatralan i režiran beskrvno, pa na nekim mjestima ostavlja dojam sit-coma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:04