PREDNASTAVAK 'METASTAZA'

POVRATAK KRPE I EKIPE NA FILMSKA PLATNA! Pretpremijera hrvatskog filma ZG80 na SFF-u

 KINOTEKA
Kako su se Krpa, Kizo, Filip i Dejo te ostala ekipa iz 'Metastaza' proveli na navijačkom gostovanju u Beogradu publika će saznati već 15. kolovoza na Sarajevo Film Festivalu

Hrvatski igrani film ZG80 svoju će predpremijeru imati trećeg dana ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Riječ je dugometražnom prvijencu Igora Šeregija, akcijskoj komediji koja na humorističan način priča o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji.

Šeregi je ZG80 snimio prema scenariju Ive Balenovića, scenarista 'Metastaza' i Roberta Cukine, koji je u scenarij uveo elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kada je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys.

Film ZG80 svojevrstan je prednastavak Metastaza, a vodi nas u posljednje mjesece predratne Jugoslavije u kojima susrećemo nešto mlađeg Krpu, Kizu, Deju i Filipa, te upoznajemo neke nove likove koji ih prate na navijačko gostovanje u Beogradu, gdje Dinamo igra protiv Zvezde i gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije.

Ova utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Međutim, usred kaosa svih mogućih zbivanja i sukoba navijačkog ludila nastaju i neka nova, čudna prijateljstva.

Lik Krpe ponovo tumači izvrsni Rene Bitorajac, a sjajnu glumačku postavu čine i Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Mijo Jurišić, Igor Hamer, Mario Petreković, Miloš Timotijević, Mladen Andrejević, Srđan Miletić, Danica Maksimović i drugi.

Igor Šeregi mladi je redatelj kojeg je festivalska publika imala prilike upoznati kroz kratkometražne uspješnice 'Životinjsko carstvo' (2012) i 'Poklon predsjednika Nixona' (2014). Šeregijeve filmove prepoznatljivi su po autentičnom humoru, stoga ne čudi da je priču o surovom svijetu navijača mladi redatelj odlučio ispričati na jedan drugačiji, humorističan način.

Film ZG80 je nastao u produkciji hrvatske produkcijske kuće Kinoteka, distribuira ga 2i Film, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. U redovnu kino distribuciju ZG80 kreće početkom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:43