IKONE AMERIČKE KINEMATOGRAFIJE

POZITIVCI ODLAZE KAO NEGATIVCI Opraštaju li se Clint Eastwood i Robert Redford od filma ulogama ostarjelih kriminalaca

 Profimedia
 

Leonard El Tata Sharp, odlikovani veteran Drugoga svjetskog rata, nakon povratka u Ameriku postao je ugledni cvjećar, toliko dobar u svom poslu da je, kako je sam ispričao, u vrijeme američkog predsjednika Georgea H. W. Busha pozvan da posadi cvijeće u vrtu Bijele kuće.

Međutim, Sharp u povijesti neće ostati zapamćen po svojim hvaljenim ljiljanima, nego po nadimku El Tata koji je zaradio kao najstariji teklić droge u povijesti. Kad je prije osam godina uhićen, imao je 87 godina, a punih je deset godina švercao kokain za zloglasni meksički kartel Sinaloa. Drogu je, između 100 i 300 kilograma po vožnji, prevozio od meksičke granice do Detroita. Natrag je u prtljažniku prevozio milijune dolara.

Gunđav, ali živ

El Tata je na kraju odslužio samo jednu godinu zatvora, prije nego što je pušten zbog lošeg zdravlja, a umro je sljedeće, 2016., u dobi od 92 godine. Pred sucem je imao jedan konačni, bizarni zahtjev: da plati porezni dug od 500 tisuća dolara koji je nabio zbog svog posla uzgoja havajskih papaja i zbog kojeg je uopće pristao transportirati kokain za kartel.

El Tatin suton života i zadnji posao za kartel tema su novog filma Clinta Eastwooda o kojem trenutačno priča cijeli filmski svijet.

“The Mule” u kina dolazi sredinom prosinca, a prvi, intenzivni trailer tema je rasprava dijelom i zbog duboke Eastwoodove starosti.

Gunđav, oronuo, ljutit, razočaran u život, ali i dalje živ, tako bi se mogao opisati lik iz “The Mule”, Eastwood općenito, ali i jedan te isti lik kojeg uporno glumi iz filma u film.

Clint je ikona američke kinematografije, Čovjek bez imena iz Leoneovih špageti-vesterna, Prljavi Harry, odmetnik Josey Wales, Blijedi jahač, čovjek koji je pobjegao iz Alcatraza, narednik Highway, ali više od toga jedan je od najvećih živućih redatelja, iza kojega su klasici “Nepomirljivi”, “Mistična rijeka”, “Mostovi okruga Madison”, “Djevojka od milijun dolara”, “Gran Torino”...

I njegov povratak filmu u 88. godini, te prvi “redatelj i glavni glumac” angažman još od “Gran Torina” prije deset godina, velika je vijest. Posebno jer se sve više nagađa o tome da se nakon toga zauvijek planira umiroviti.

Novinarske priče

Eastwood je tako drugi američki velikan koji se ove godine “oprašta” od glume, slično je, u sličnoj ulozi, odradio i Robert Redford (82) koji je objavio da je njegov portret Forresta Tuckera, pljačkaša banke koji je 18 puta pobjegao iz zatvora i nije prestajao s kriminalom sve do svoje 79. godine, posljednji u karijeri.

Film se zove “Old Man and the Gun”, u kinima je, a Tucker, stvarna osoba kao i El Tata, Redfordu je poslužio za oproštaj od filma. Zanimljivo, Eastwoodov film snimljen je prema novinarskoj priči objavljenoj u The New York Timesu, a Redfordov prema priči iz The New Yorkera. Jesu li oba doista zadnja u kojima ove hodajuće hollywoodske legende gledamo u akciji?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:16