ČOVJEK I DRVO

PREMIJERA DOKUMENTARCA O VLADIMIRU DIMIĆU Tko je zlatni gerilac koji samostalno sadi drveće po Zagrebu i tako vraća dug Zemlji

Dokumentarni fil 'Čovjek i drvo'
 screenshot

Dokumentarni film „Čovjek i drvo“ premijerno će biti prikazan danas u 19 sati u velikoj dvorani kina Europa, u sklopu Subversive festivala.

Film prati priču Vladimira Dimića, čovjeka kojem se prije više od 30 godina rodila ideja da počne samostalno saditi drveće po Zagrebu, a do ne tako davno radio je to inkognito, praktički kao “zeleni gerilac”. Osjećajući da na ovaj način vraća dug majci Zemlji, Vladimir Dimić Joda samostalno odlazi, kupuje, planira i sadi drveće po zagrebačkim zelenim površinama.

Kako je Dimić više od pola života posvetio sadnji i brizi o drveću ova priča čini u jednu ruku jedinstven primjer u Hrvatskoj, no također budi vjeru i nadu da u svijetu još postoje pojedinci koji samostalno djeluju na ozelenjivanju gradova.

Za njegove se “akcije” saznalo tek nedavno, među ostalim radi teksta novinarke Jutarnjeg lista Karmele Devčić, koja se također pojavljuje u filmu.

Redatelj je Dalibor Platenik, koji više od dvadeset godina obavlja razne poslove u videoprodukciji. Osim što je radio za cijeli niz domaćih i stranih produkcijskih kuća, kao snimatelj je sudjelovao u stvaranju brojnih dokumentarnih filmova, poglavito uz redatelja Marija Kovača, kao i na nagrađivanom glazbenom dokumentarcu “Astralis institucija” (2010.). Godine 2011.realizirao je svoj prvi dokumentarni kratkiš “Rakija”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35