LEGENDA TALIJANSKOG FILMA

PREMINUO BERNARDO BERTOLUCCI Velikan talijanskog novog vala i redatelj kontroverznog 'Posljednjeg tanga u Parizu' posljednje godine proveo u kolicima

Bernardo Bertolucci
 Profimedia, United Archives
 

Bernardo Bertolucci, višestruko nagrađivani talijanski filmski redatelj, umro je nakon dugotrajne borbe s rakom jutros u 7 sati u dobi od 77 godina.

Redatelj slavnih filmova 'Posljednji tango u Parizu' i 'Posljednji kineski car' više od desetljeća bio je u invalidskim kolicima nakon neuspješne operacije hernije diska, zbog čega nije mogao hodati.

Njegova filmska karijera započela je ranih 60-ih godina, kada je Bertolucci postao ključna figura talijanskog filmskog novog vala, uz Antonionija, Fellinija i Pasolinija, ali se izdvojio kasnije uspješnom holivudskom karijerom s 'Posljednjim kineskim carem' 1987. godine. Za taj film osvojio je devet Oscara, uključujući one za najbolji film i najbolju režiju.

Bertolucci je rođen u Parmi 1940. kao sin pjesnika i učiteljice. Njegov otac Attilio bio je prijatelj pisca i pjesnika Pier-Paola Pasolinija, koji je 1961. za asistenta na svom prvom filmu angažirao 20-godišnjeg Bertoluccija. Svoju prvu filmsku režiju mladi Bertolucci ostvario je godinu dana kasnije, a surađivao je i na scenariju za špageti vester Sergija Leonea 'Bilo jednom za Divljem zapadu'.

U svojim prvim zapaženim filmovima ('Prije revolucije' 1964., 'Konformist' 1979.) izrazio je snažna ljevičarska politička stajališa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:31