NENADOKNADIV GUBITAK

Preminuo HTV-ov genijalac Joško Martinović

zagreb,301006josko martinovicfoto sasa midzor sucic-stu-
 Sasa Midzor Sucic / CROPIX
Autor Žive istine i Globalnog sjela izgubio je bitku s teškom bolešću

Tko će sada ugostiti u televizijskom programu čovjeka koji putem satelitske antene priziva vanzemaljce, geocentrika, starca po imenu Piton koji vješto svira rock and roll na gitari, krhku djevojku koja je život posvetila klesanju kamena i sve one male, a tako velike, posebne i slikovite ljude koji su svoje mjesto na HTV-u nalazili u zabavno-mozaičnoj emisiji 'Globalno sijelo'?

Jer, nema više njihovog domaćina, Joška Martinovića. HTV-ov novinar i urednik emisije 'Globalno sijelo' umro je u utorak poslijepodne, u 47. godini života nakon duge borbe s teškom bolešću.

Vijest o Joškovoj smrti osupnula je njegove kolege na HTV-u. Premda su svi znali da je uvijek nasmijani i dobro raspoloženi novinar posljednjih tjedana bio jako loše, svi su se nekako nadali da će njegov optimizam i vedar duh i ovog puta pobijediti bolest od koje je bolovao posljednjih sedam godina.

Joško Martinović prije nešto više od mjesec dana posljednji je puta viđen na HTV-u, a nekoliko zadnjih emisija umjesto bolesnog kolege vodila je i uređivala Mirna Dvorščak.

Joško je za to vrijeme ležao u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a na Rebru. Izbjegavao je javljati se na telefonske pozive, što njegove prijatelje nije pretjerano iznenadilo.

- Borio se, vjerovao je da će ozdraviti, a o samoj bolesti nikad nije previše volio pričati. Puno radije je govorio o svojim gostima iz 'Globalnog sijela', a kada bi ga netko i upitao za zdravlje, odmahnuo bi rukom i promijenio temu - prisjećaju se Joškovi kolege s HTV-a.

Novinar koji je svojim posebnim stilom na HTV-u donio nove standarde rođen je 1963. godine. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Rad na tadašnjoj Televiziji Zagreb počeo je potkraj osamdesetih prilozima u ' Zagrebačkoj panorami' i ' Dnevniku'. Od 1991. do 1992. bio je ratni reporter i prvi novinar koji je ušao u oslobođeni Knin.

Na HTV-u je radio u emisijama ' Obiteljski zabavnik', ' U potrazi', ' Latinica', ' Živa istina', ' Zlatna ribica' i ' Globalno sijelo', za što je višestruko nagrađivan.

Još 1991. dobio je ' Zlatno pero' Hrvatskog novinarskog društva. Četiri godine kasnije uručena mu je godišnja nagrada HRT-a, 1997. godine dobiva nagradu ' Marija Jurić Zagorka' HND-a, a 2003. godine dobitnik je međunarodnog priznanja ' Prix Circom' za reportažu u kategoriji prekograničnih priča.

Joško Martinović uvijek je naglašavao kako teme za njegovu emisiju zapravo ne traži on, nego one same pronalaze svoj put do njega.

- Imam taj magnet za neobične stvari, čovjek koji doma ima konja tako malenog da mu može sjesti u krilo, nekako pronađe moj broj telefona i zna da sam upravo ja ona osoba kojoj se treba javiti - kazao je Joško u jednom od svojih posljednjih razgovora za Jutarnji, dodavši u šali da bi cijeli njegov život mogao ući u 'Globalno sijelo'.

- Zanimljive stvari događaju se svima, jedino možda većina ljudi toga nije svjesna - govorio je Joško Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:02