OSVOJIO 10 EMMYJA

PREMINUO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH TV AUTORA 'Bio je kompleksan, nepredvidiv čovjek i nepogrešivo humana osoba. Bio je legenda'

Dennis Franz, zvijezda serije NYPD Blue i Steven Bochco, kreator serije
 Fred Prouser / REUTERS

Američki televizijski producent i scenarist Steven Bochco, tvorac niza kultnih američkih serija umro je u dobi od 75. godina, objavila je njegova obitelj.

U priopćenju stoji da je umro u snu nakon duge borbe s rijetkim oblikom leukemije.

Bochco je pridonio razvoju suvremene televizijske drame kroz hit serije poput Hill Street Bluesa, Zakona u Los Angelesu (LA Law) i Njujorških plavaca (NYPD Blue).

Osvojio je 10 nagrada Emmy, a serija Hill Street Blues koja se počela prikazivati u siječnju 1981. tijekom sedam sezona osvojila je 26 Emmyja.

Odrastao je na Manhattanu, a nakon studija na Sveučilištu New York i Institutu za tehnologiju Carnegie počeo je raditi za Universal Pictures kao pisac i urednik na detektivskim serijama Ironside i Columbo.

U svojim memoarima "Truth is a Total Defense: My Fifty Years of Television" (Istina je potpuna obrana: Mojih 50 godina na televiziji) govori o bogatoj karijeri koju je počeo s 22 godine kao pisac popularne drame NBC-ja The Name of the Game sve do serije Murder in the First.

Za redatelja serije Buffy, ubojica vampira, Jossa Whedona, Bochco je bio "kompleksan, nepredvidiv čovjek i nepogrešivo humana osoba".

"Izmijenio je televizijski program, ne samo jedanput. Bio je legenda", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:53