ZATVARANJE FESTIVALA

PRESTIŽNA NAGRADA Japanski film 'Obiteljska stvar' dobitnik Zlatne palme u Cannesu

 REUTERS
 

Japanski redatelj Hirokazu Kore-Eda dobitnik je ovogodišnje Zlatne palme dodijeljene mu u u subotu na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu za film "Shoplifters".

Riječ je o prvoj Zlatnoj palmi dodijeljenoj japanskom filmu nakon filma "Unagi" (Jegulja) koju je 1997. osvojio Shohei Imamura.

"Shoplifter" ili kako je na francuski preveden film "Obiteljska stvar" priča je o obitelji sitnih kriminalaca koja krade po trgovinama i pokupi na ulici djevojčicu koja je bila zlostavljana.

Asia Argento: Harvey Weinstein više nikada neće biti dobrodošao u Cannes

Talijanska glumica Asia Argento, jedna od tužiteljica Harveya Weinsteina, izjavila je u subotu na svečanosti zatvaranja 71. Međunarodnog filmskog Festivala u Cannesu da američki producent optužen za silovanja i seksualne napade više neće nikada biti dobrodošao na taj festival.

"Harvey Weinstein me silovao 1997. godine kada sam imala 21 godinu. Taj festival je bio njegovo područje. Želim nešto proreći: 'Harvey Weinstein nikada više neće ovdje biti dobrodošao'", rekla je talijanska glumica koja je postala simbolom skandala Weinstein.

Afera Weinstein je diljem svijeta nadahnula i pokrenula pokret prijavljivanja seksualnih napada.

I francuska glumica Lea Seydoux, jedna od njegovih tužiteljica, ove je godine bila u žiriju, koji su uglavnom činile žene.

Žirijem je predsjedala australska glumica Cate Blanchett, također sudionica borbe protiv seksualnog uznemiravanja u filmskom svijetu koja djeluje putem svoje zaklade Time's Up.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:37