KOLIBRIĆ

Priča o dvojici rođaka koji imaju spektakularan plan

 Screenshot: Youtube
 

Visoko-frekventno trgovanje je trgovanje dionicama kod kojeg trgovac zarađuje tako što provodi ogroman broj kratkotrajnih operacija kupnje i prodaje. Pri tom trgovinu vodi algoritam, a preduvjet za uspjeh je brzina računalne mreže.

Kanadski film “Hummingbird Project” (Kolibrić) priča je o dvojici rođaka ruskih imigranata koji imaju spektakularan plan. Sagradit će podzemni kablovod od Wall Streeta do servera u Kanzasu koji će klijentima omogućavati transakcije unutar 16 milisekundi, a to znači silnu zaradu. Da bi prokopali vod, rođaci Zaleski uranjaju u more problema - od granitnih stijena, preko režima zaštite okoliša, pa do tvrdoglavih zemljoposjednika Amiša. Pri tom se rođaci nose svaki sa svojim teretom: Anton (Skarsgård) ludi je i asocijalni računarski nerd, a Viktor (Eisenberg) pred svima krije da umire od raka želuca.

“Kolibrić” je film koji potpisuje Kvebečanin vijetnamskog podrijetla Kim Nguyen, režiser koji se i u svom posljednjem filmu “Oko na Juliet” bavio perverznim aspektom tehnologije: ratom dronovima. “Kolibrić” je kudikamo holivudskiji film od dosadašnjih Nguyenovih radova. Film ima tečnu i zanimljivu priču, dosta zvijezda (među inim Salmu Hayek) i dojmljiv budžet. Najjači dio filma su upravo glumci, pogotovo Eisenberg u ulozi fitcarraldovskog fantasta, čovjeka kojeg na početku u pothvat vuče zarada, da bi mu s vremenom kablovod postao životni testament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:03