U HAVC-u SVE NEGIRAJU

PROBLEM S POTPORAMA Švicarski producent: 'HAVC mi ne želi isplatiti poticaj za film o novinaru koji je stradao u Vukovaru pod sumnjivim okolnostima'

Prizor iz animiranog dokumentarnog filma 'Chriss The Swiss'
 HAVC
Prezentiranje preporuke kao cenzure je nedolično te šteti ugledu svih poimenice prozvanih, stoji u odgovoru HAVC-a na naš upit

Švicarska produkcijska kuća Dschoint Ventschr Filmproduktion suočila se s problemom dovršenja animiranog dokumentarnog filma 'Chriss The Swiss' Anje Kofmel nakon što Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) odbija isplatiti 150.000 eura financiranja u sklopu sustava poticanja snimanja stranih produkcija u Hrvatskoj, objavio je utjecajni ScreenDaily koji prati događanja u svjetskoj filmskoj industriji.

U izjavi za ScreenDaily koju je dao tijekom ovotjednog filmskog festivala u Locarnu, producent filma Samir je kazao kako vjeruje da je taj potez HAVC-a uslijedio "nakon formiranja konzervativne vlade premijera Andreja Plenkovića", te da je takav postupak "bez presedana" u europskom audiovizualnom krajoliku.

HAVC: Doznačeno već 80 posto

No, iz HAVC-a doznajemo da nije točno da HAVC odbija isplatiti iznos od 150.000 eura u sklopu sustava poticaja, kao mjere državne potpore koju dodjeljuje kao javna ustanova. Naime, hrvatskom manjinskom koproducentu Nukleus filmu je Povjerenstvo za poticanje ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela dana 26.7.2017. u cijelosti usvojilo podneseni zahtjev, predlažući donošenje rješenja o jamstvu na iznos od 1.060.725,46 kuna, kako doznajemo iz HAVC-a.

Osim gore navedene potpore, HAVC je kroz sustav javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. u kategoriji filmskih produkcija s manjinskim hrvatskim udjelom Odlukom Hrvatskog audiovizualnog vijeća na 45. sjednici podržao navedeni projekt u visini od 760.000,00 kn, s koje osnove je hrvatskom manjinskom koproducentu već doznačeno 80 % odobrenih sredstava.

'Stanje projekta ne dopušta daljnje isplate'

"Sadašnje stanje navedenog projekta, po obje prijavljene osnove, ne dopušta daljnje isplate, iz kojeg razloga su i obavljane konzultacije ravnatelja HAVC-a te stručnih službi HAVC-a s producentima filma", pojasnili su iz HAVC-a.

HAVC-ova odvjetnica Josipa Dasović u svom dopisu tvrtki Dschoint Ventschr, kako prenosi ScreenDaily, navela je da je scenarij projekta promijenjen na način da je upitno konačno odobrenje filma, te da HAVC nudi pomoć u obliku stručnog savjetnika za povijest, koji bi pomogao produkciji u realizaciji ovog projekta.

Prema informaciji koju smo dobili od HAVC-a, HAVC ne može procijeniti promjene u scenariju, budući da film nije završen. "Tijekom 2016., a kako se radi o dokumentarno-animiranom filmu, po preporuci umjetničkog savjetnika producentskoj kući je sugerirano savjetovanje sa stručnim konzultantima, koja preporuka i dalje stoji. Prezentiranje preporuke kao cenzure je nedolično te šteti ugledu svih poimenice prozvanih", stoji u odgovoru HAVC-a na naš upit.

Zadavljen kod Vukovara

O čemu se u filmu radi? Sinopsis projekta, kakav je HAVC odobrio 2014. godine, govori da je naslovni lik filma 27-godišnji švicarski novinar i član Prvog voda međunarodnih volontera Christian Würtenberg, čije je beživotno tijelo pronađeno 7. siječnja 1992. tridesetak kilometara izvan Vukovara. Njegov zapovjednik tvrdi da ga je ubio srpski snajper, no autopsija pokazuje da je Chris bio zadavljen. U trenutku u kojem je saznala o njegovoj smrti, Chrisova nećakinja Ana bila je djevojčica, ali danas dolazi iz Švicarske u Hrvatsku kako bi istražila okolnosti njegove smrti.

Kako se pritom navodi u opisu projekta, radnja istovremeno istražuje povijest jedne obitelji i priču o sumnjivom miljeu ratnih plaćenika, pri čemu se dotiče niza kontroverznih političkih pitanja.

Plaćenik 'Chico'

Opis projekta na službenoj stranici švicarske produkcijske kuće otkriva pak nešto više. Christian Würtenberg je, naime, postao pripadnik te plaćeničke skupine 'Prvog voda...' samo nekoliko tjedana prije smrti, a zapovjednik mu je bio Eduardo Rozsa Flores, koji je glumio samog sebe 2001. u biografskom filmu 'Chico'.

Za Floresa se posljednji put čulo u proljeće 2009., kada je vodio peteročlanu skupinu ubojica s planom likvidacije bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, ali su nakon dojave 'Chica' ubili pripadnici posebne jedinice tajne policije u dramatičnom obračunu u njegovoj hotelskoj sobi.

Vod poginulog Christiana Würtenberga kojem je zapovjedao Eduardo Rozsa Flores

Nakon sumnjive smrti 'Švicarca Chrissa' u Osijek je doputovao njegov prijatelj, britanski fotograf Paul Jenks, kako bi doznao što se dogodilo, ali je i sam ubijen. Švicarske vlasti i mediji u to vrijeme nisu obratili puno pozornosti na Würtenbergovu smrt, no na španjolskoj televiziji prikazan je izvještaj sa snimkom na kojoj se čuje Floresa kako govori o "švicarskom problemu", o otkrivenoj "uhodi" i riješenom "problemu".

8 milijuna kuna za animaciju

Prema pravilima HAVC-a svaki strani producent koji želi raditi u Hrvatskoj mora angažirati hrvatskog koproducenta, a u ovom slučaju to je zagrebački Nukleus film u čijim se prostorima uz pomoć tridesetak animatora izrađivala animacija, te je 'Chriss The Swiss' tako u HAVC-ovoj objavi prije dvije godine dobio epitet prvog animiranog filma koji je korisnik poticaja za filmsku proizvodnju od njihovog uvođenja 2012. godine.

Trošak izrade animacije u Hrvatskoj producente je iznosio oko 8 milijuna kuna, a kroz poticaje HAVC-a računali su na potporu u iznosu od 20% tog troška.

Novinar Martin Blaney u ScreenDaily navodi da je pat-pozicija, u kojoj se projekt sada nalazi, uslijedila na tragu kontroverze s danskim dokumentarcem o ratnim zločinima u Dvoru, zbog kojeg su se branitelji obrušili na prijašnjeg ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, te je na koncu uslijed velikog političkog pritiska Hribar dao ostavku. Ta dva projekta imaju nešto zajedničko. Naime, hrvatski koproducent tog danskog dokumentarnog filma je i koproducent 'Swissa The Chrisa' - Nukleus film - koji ovom prilikom nije želio za Jutarnji.hr ništa komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:58