NOVI FILM

PRVA PARTIZANSKA KOMEDIJA U filmu se pojavljuju Pavelić, Tuđman i Hitler te rezignirani Tito u pećini s pudlicom

Redatelj je trenutno u postprodukciji s filmom ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’. Zaplet se vrti oko atentata na Hitlera

Ivan Goran Vitez, redatelj dugometražnog igranog filma ‘Šuma summarum’, televizijskih serija ‘Bitange i princeze’ te ‘Zakon!’, trenutno je u postprodukciji s filmom ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’ koji je prva partizanska komedija u povijesti hrvatskog filma. Zaplet radnje vrti se oko partizanskog plana atentata na Hitlera; glumci angažirani u filmu već su nakon prvog čitanja scenarija shvatili da je pred njima nesvakidašnji, to jest urnebesni posao, kaže nam redatelj Vitez, odrastao pod montipajtonovskim utjecajem.

- Ideja za film pala je na pamet scenaristu Zoranu Laziću koji je s njome otišao Ivanu Maloči u Interfilm i Maloča ju je prihvatio. Dakle, partizani dođu do informacije da će pobjednik onodobnog talent-showa ‘Čimbenik X’, a taj X je u filmu prikazan kao svastika, za nagradu doživjeti tu čast da ga osobno primi Ante Pavelić te da će na istom prijemu biti i Adolf Hitler. Zato angažiraju mladog seoskog pjesnika i partizana Ljiljana Vidića, kojemu su uzori Vladimir Nazor i Ivan Goran Kovačić, da napiše pjesmu s kojom će skupina partizana pobijediti na ‘Čimbeniku X’.

Ivan Goran Vitez

Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

‘Violeta i izdajnici’

Za tu svrhu partizani će oformiti poseban bend nazvan ‘Violeta i domaći izdajnici’ - objašnjava redatelj u čijem filmu postoje i ‘Heil Katze’, onodobne Hello Kitty mace, kao i šoping-centar ‘Kaufhause’ na kojem je izvješena parola ‘Kauf Macht Frei’ i u kojem se može kupiti sve, od šešira do robe izbušene rupama od metaka. U filmu će se pojaviti i HIP, što je kratica za Hrvatski intelektualni pokret, parodiju na današnje hipstere.

- Film, međutim, nije tipična parodija, on vrvi detaljima iz sadašnjice s kojima smo htjeli ukazati na podjele i opsesije naroda u posljednjih 75 godina. Naime, nas danas samo naizgled mori podjela na ustaše i partizane, a zapravo su nam najvažniji talent showovi i šoping-centri s velikim popustima - govori Ivan Goran Vitez.

Ime po I. G. Kovačiću

U njegovu će se filmu od stvarnih povijesnih ličnosti pojaviti Adolf Hitler ( Dražen Kühn), Ante Pavelić ( Dražen Čuček), Josip Broz Tito ( Dragan Despot), mladi Franjo Tuđman ( Marko Makovičić), Vladimir Nazor (opet Kühn), Ivan Goran Kovačić ( Živko Anočić), Mile Budak ( Nikša Marinović), a naslovnu ulogu Ljiljana Vidića tumači Kristijan Jaić.

- Tito, u tumačenju Dragana Despota, ima pudlicu koja se zove Tigar. Živi u pećini, u osami i rezignaciji, igra šah i piše udžbenike za samopomoć. U takvom ga raspoloženju zatječe i glavni junak Ljiljan Vidić. Ideja mi je bila da baš Despot kojega ljudi percipiraju kao osobu desnije orijentacije - premda ja mislim da on nije nikakav desničar, nego tolerantan i miroljubiv čovjek - igra Broza, a da poglavnika igra netko tko je u javnosti percipiran kao osoba nespojiva s ustaštvom. Ante Pavelić, kojega igra Čuček, ne odvaja se od svog ‘događajnika’. To je, naime, event majstor u NDH, tumači ga Ivica Pucar. Pavelićev ured snimali smo u Zavodu za povijest u Opatičkoj, ne znajući da smo za snimanje odabrali prostoriju koja je doista povijesno autentična. Tek su nas kasnije upozorili da smo za poglavnikov ured izabrali prostoriju u kojoj je Tuđman obitavao za svoje karijere povjesničara. U filmu se, recimo, pojavljuje i Zdenko Jelčić koji je kao glumac obilježen ulogom ustaškog koljača kod Zafranovića, a ovdje sam mu dao da igra partizana - nastavlja Ivan Goran Vitez.

Kad je riječ o cjelokupnom opusu partizanskih filmova, redatelj - kojemu su dali ime Ivan Goran baš po Ivanu Goranu Kovačiću zato što se rodio u ožujku 1975., u vrijeme Goranova proljeća u Lukovdolu - preferira naslove Antuna Vrdoljaka ‘U gori raste zelen bor’ i ‘Kad čuješ zvona’ jer ih doživljava kao kvalitetan odmak od klasične herojske partizanske sheme.

Novi film o taocima

- Moj je stav da u ratu nitko ne može ostati normalan, ma na kojoj strani bio. Zato su u ‘Narodnom heroju Ljiljanu Vidiću’ i partizani i ustaše i četnici prikazani kao loši. Ustaše su seksualni manijaci, partizani sociopati, četnici klauni, a svi zajedno hladnokrvni ubojice. Pa i taj smušeni Tito iz pećine prikazan je kao netko tko je u stanju u hipu smaknuti nekoga - govori Vitez.

Film je sniman 42 dana na Žumberku, u Varaždinu, na Sljemenu i u okolici Zagreba, a trajat će oko 110 minuta. Redateljev je cilj da ima premijeru na jesen, neposredno uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, evidentno je iz kojeg razloga.

Ivan Goran Vitez trenutno je i asistent Zrinku Ogresti na filmu ‘S one strane’, koji bi trebao stići na ovogodišnju Pulu, na HAVC će uskoro prijaviti i novi scenarij o talačkoj krizi u školi koja se događa nakon što otac djeteta rastavljenih roditelja dođe naoružan u školu kako bi s kćeri proslavio rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:41