FILM O POMIRENJU

Prvijenac Alena Drljevića 'Muškarci ne plaču' ušao je među 49 najboljih ostvarenja i u borbi je za nagradu EFA-e

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 27.08.2018. u 14:04

 • Leon Lučev u prizoru snimljenom u hotelu Bistrica na Jahorini (iz filma 'Muškarci ne plaču')

   

  Dugometražni igrani film "Muškarci ne plaču", prvijenac redatelja Alena Drljevića, ušao je među 49 najboljih ostvarenja u izboru za europskog Oscara, nagradu Europske filmske akademije (EFA).

  Drljevićev film, snimljen u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji, prati skupinu bivših pripadnika triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije na 'rehabilitaciji' pod okriljem mirovne organizacije, koja otkriva koliko je pomirenje zapravo moguće.

  Glavne uloge u tom nagrađivanom filmu tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković.

  Za svoj prvijenac redatelj je napisao i scenarij, sa Zoranom Solomunom. Direktor fotografije je Erol Zubčević, montažer Vladimir Gojun, a hrvatski koproducent Produkcija Živa.

   

  Filmovi koji su selektirani za ovogodišnje nagrade Europske filmske akademije dolaze iz 35 europskih zemalja, a iz njih dvadeset, s najviše članica i članova EFA-e izglasan je po jedan koji je izravno ušao na listu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

  Narednih tjedana više od 3500 članova Akademije glasovat će za nominacije u kategorijama europskog filma, redatelja, glumca, glumice i scenarista.

   

  Osmeročlani žiri odlučivat će o dobitnicima u kategorijama -  najbolji europski direktor fotografije, montažer, scenograf, kostimograf, majstor maske, skladatelj, montažer zvuka te, prvi put, supervizor specijalnih efekata.

  Nominacije će biti objavljene 10. studenog na Festivalu Europskog Filma u Sevilli, u Španjolskoj, a dodjela 31. Europskih filmskih nagrada održat će se ondje 15. prosinca.

  Izdvajamo