SPORT U DOBA KORONE

RAGBIJAŠI U KOLICIMA RAME UZ RAME S 'MALIM ZELENIM' Često neopterećeni profitom, ovi dokumentarci pričaju intrigantne i intimne priče

 Lifestyle pictures / Alamy / Alamy / Profimedia
I u izboru dokumentaraca držali smo se principa od maksimalno jednog filma po svakom sportu

Kako dokumentarni filmovi najčešće nemaju obvezu biti kino hitovi, to im dopušta da se bave nekim intrigantnim, ali široj javnosti nepoznatim ljudima i sportovima. Također, dokumentarna je forma intimnija jer filmaši sa subjektima svojih filmova nerijetko provedu i više godina.

Među izabranim dokumentarcima za skratiti dane za vrijeme pandemije koronavirusa pronaći ćete stoga neke vrlo bolne priče jer pravi život najčešće nije Hollywood da sve završi sretno. Kako je to Alfred Hitchcock jednom rekao: “Igrane filmove režira čovjek, dokumentarne Bog”.

Nogomet: Diego Maradona (2019., R: Asif Kapadia)

Renomirani dokumentarist Kapadia prodire u srž Maradonine ličnost dok ga prati za vrijeme boravka u talijanskom Napulju, mjestu poznatom po fanatičnoj predanosti nogometu. Argentinac je tamo stekao status božanstva, ali put do vrha Italije nije bio nimalo lagan.

Košarka: Hoop Dreams (1994., R: Steve James)

U ovom klasiku dokumentarnog filma, gledatelji prate Williama Gatesa i Arthura Ageeja, dva Afroamerikanca koji sanjaju o karijeri u profesionalnoj košarci. Film na tom putu postavlja cijeli niz pitanja - od onih rasnih preko ekonomskih do društvenih - i pokazuje što se u SAD-u cijeni.

Tenis: Venus and Serena (2013., R: Maiken Baird, Michelle Major)

Tenis sestre Williams nije objeručke prihvatio pa su se za svoje mjesto pod suncem morale izboriti napornim radom i to je glavna tema ovog dokumentarca. Gledatelji tijekom filma dobiju uvid u život sestara, a doznaju i kako su im roditelji pomogli da ostvare svoje snove.

Automobilizam: Senna (2010., R: Asif Kapadia)

Film istražuje život trostrukog prvaka u Formuli 1, jednog od najtalentiranijih vozača svih vremena, Brazilca Ayrtona Senne. Kapadia kontrastira Sennine dvije osobnosti, onu sa staza i onu daleko od očiju javnosti te pokazuje čime je zaslužio epitet “najvećeg svih vremena”.

Biciklizam, doping: Icarus (2017., R: B. Fogel)

Ovaj Oscarom nagrađeni film počne kao želja redatelja da otkrije istinu o dopingu u profesionalnom sportu, a završi kao geopolitički triler koji uključuje prljavi urin, neobjašnjeni smrtni slučaj i najveći skandal u povijesti olimpijskog sporta.

Američki nogomet: Undefeated (2011., R: Daniel Lindsay, T. J. Martin)

Radnja ovog filma smještena je u siromašnije kvartove američkog grada Memphisa, a prati momčad Manassas Tigers tijekom 2009. godine. Ta momčad u doigravanju nije pobijedila 110 godina pa je njihova borba tim više dramatičnija jer moraju pobijediti i suparnike i povijest.

Bejzbol: The Battered Bastards of Baseball (2014., R: Maclain Way, Chapman Way)

Momčad Portland Mavericks igrala je od 1973. do 1977. godine u nižem rangu američkog sustava natjecanja bejzbola. Zajednički nazivnik svih igrača tada jedine nezavisne momčadi u bejzbolu bio je da ih nitko drugi nije htio. To ih nije spriječilo da postanu prava mala senzacija.

Hokej na ledu: Red Army (2014., R: Gabe Polsky)

Američko-ruski film fokusiran je na izvrsnu hokejašku momčad Sovjetskog Saveza koja je dominirala tijekom hladnog rata. Priču o toj moćnoj momčadi pratimo kroz oči kapetana momčadi Slave Fetisova, člana slavne “Ruske petorke” koja je 90-ih bila osobito ubojita.

Boks: When We Were Kings (1996., R: Leon Gast)

Oscarom nagrađeni film o slavnom boksačkom meču između Muhammada Alija i Georgea Formana za titulu prvaka u teškoj kategoriji koja se održala u Kinšasi 1974. godine. Bez ikakve dvojbe, zvijezda filma je Ali, a u filmu se može vidjeti i dobar dio meča te Alijeve dobitne taktike.

Skateboard: Dogtown and Z-Boys (2001., R: Stacy Peralta)

Redatelj filma sam je bio član jednog od najutjecajnijih skejterskih kolektiva u povijesti, slavne momčadi Zephyr koja je 70-ih godina prošlog stoljeća na jugu Kalifornije udarila temelje kulture skejtanja, hobija i profesionalnog sporta čiji globalni utjecaj i dan danas ne jenjava.

Paraolimpijske igre: Murderball (2005., R: Henry-Alex Rubin, Dana Adam Shapiro)

Film o ragbijašima s invaliditetom razbija svaki stereotip o osobama koje se ne mogu kretati bez pomoći kolica. Oni na sportskim borilištima daju sve od sebe i na svakoj utakmici pokazuju da ih ništa ne može zaustaviti u naumu da budu najbolji na svijetu u tome što rade.

Surfanje: The Endless Summer (1966., R: Bruce Brown)

Kultni film o surfanju prati surfere Mikea Hynsona i Roberta Augusta koji putuju svijetom u želji da pronađu najbolja mjesta za hvatanje valova i podignu popularnost ovog atraktivnog sporta. Film je lansirao kulturu surfanja i putovanja kako ljeto, kako naslov kaže, nikad ne bi prestalo.

Bodybuilding: Pumping Iron (1977., R: George Butler. Robert Fiore)

Fokusiran na natjecanja “Mr. Universe” i “Mr. Olympia” iz 1975. godine, ovaj je film široj javnosti pokazao što se odvija iza scene elitnih natjecanja u bodybuildingu i kakvi se pojedinci tim zahtjevnim sportom bave. Uz to, pomogao je Arnoldu Schwarzeneggeru da postane zvijezda.

Penjanje: Free Solo (2018., R: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi)

Vizualno spektakularan film prati slobodnog penjača Alexa Honnolda dok se priprema za najveći i najopasniji pothvat u svome životu - penjanje na 914 metara visoku planinu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji bez pomoći užadi.

Snowboard: The Crash Reel (2013., R: Lucy Walker)

Film prati napore Kevina Pearcea da se vrati natjecanjima u snowboardu nakon što 2009. godine tijekom priprema za Zimske olimpijske igre doživi tešku ozljedu glave. U rehabilitaciji mu pomaže obitelj s kojom je jako blizak, no koja misli da se više ne bi trebao baviti ovim sportom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:59