"RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE"

'RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE' NA FILMSKOM PLATNU Snimanje projekta od 3,85 milijuna kuna počinje na jesen

Milan Trenc, Uršula Najev, Leon Lučev i Rade Šerbedžija
 CROPIX
Redatelj Milan Trenc poznat je kao vrsni autor stripova i ilustrator, a radio je u New York Timesu i Wall Street Journalu

"Ribanje i ribarsko prigovaranje", najvažnije djelo Petra Hektorovića, napokon će biti pretočeno u dugometražni igrani film. Prva klapa past će 23. rujna, naravno u Starom Gradu na Hvaru, a glavne uloge povjerene su Radi Šerbedžiji, Leonu Lučevu i Bojanu Brajčiću. Režirat će ga i više nego zanimljiv Milan Trenc, ilustrator i crtač stripova, ali i filmski redatelj koji je diplomirao u klasi Kreše Golika, a koji je posljednje četiri godine doslovno opsjednut idejom da snimi film "Ribanje".

- Za jednog ljetovanja na Hvaru, prije četiri godine, imao sam kod kuće igrom slučaja "Ribanje i ribarsko prigovaranje" na engleskom koje nam je godinama skupljalo prašinu po kući i tada sam ga, eto, prvi put pročitao, na engleskom. Igrom slučaja ubrzo sam išao po ribu u Stari Grad i odlučio svratiti u Tvrdalj Petra Hektorovića i tamo mi se dogodilo nešto što mi se nikad u životu nije desilo. Ispred očiju su mi se počeli vrtjeti kadrovi filma.

Kada sam još na internetu otkrio da "Ribanje" nikada nije ekranizirano, od tog trenutka postao sam opsjednut idejom da snimim film, premda se nikada do tada nisam bavio povijesnim baštinama - objašnjava Tenc, dodajući kako je jednostavno u toj priči otkrio neke svoje osobne poveznice, poput spajanja snova i jave.

Tako opsjednut u samo tri tjedna napisao je scenarij po Hektorovićevu opisu njegova trodnevna puta od Hvara do Brača i Šolte, na kojem su ga pratili hvarski ribari Paskoje Debelja i Nikola Zet. Projekt je prijavio na HAVC i sada četiri godine poslije slijedi njegova realizacija. Planirani budžet filma sveukupno je 3,85 milijuna kuna, a producent mu je Boris Veličan.

Uloge podijeljene

- Plan je da sa snimanjem završimo sredinom listopada i nadam se da će nam pomoći i HRT, s obzirom na to da je riječ o filmu koji će svakako ući u anale hrvatske filmske kinematografije i kao takav vrlo vjerojatno postati dio obavezne filmografije u osnovnoj školi u Hrvatskoj - ističe Veličan.

Većina uloga već je potvrđena, a ona glavna Rade Šerbedžije kao Petra Hektorovića davno dogovorena. - Rade je na prvu bio moj odabir za tu ulogu, dapače ovaj film sam napisao za njega. Naime, od trenutka kada sam počeo pisati scenarij vidio sam ga u toj ulozi. Osim što je naš vrhunski glumac i baš je u životnoj dobi kao tada Hektorović, zaljubljenik je u more i ribarenje. I on je odmah pristao i vrlo aktivno od početka sudjelovao u njemu svojim komentarima na scenarij i nekim genijalnim idejama koje je ponudio - ističe Trenc, kojem je inače ovo treći dugometražni film koji će režirati.

Nije to mnogo za nekog tko je po profesiji redatelj jer Trencu je 56 godina, no ovaj multitalentirani umjetnik ostvario je svjetsku karijeru na nekim drugim poljima. Poznat je kao vrsni autor stripova, animator i novinski ilustrator pa je tako, primjerice, u New York Timesu i Wall Street Journalu te drugim američkim novinama objavio više od tisuću radova.

Nije zapostavio ni film, kazalište, profesor je i na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a široj javnosti prije svega je poznat kao autor slikovnice po kojima su snimljena oba nastavka filmskog hita "Noć u muzeju" s Benom Stillerom i Robinom Williamsom u glavnim ulogama. Nakon 12 godina života u New Yorku vratio se u Hrvatsku, no i dalje djeluje i u Americi. Idealno se u ovaj projekt uklopio još jedan ugledni hrvatski glumac - Leon Lučev, ovogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za najboljeg glumca.

U žiži javnosti

Tu prestižnu nagradu donijela mu je uloga u filmu "Teret", a Lučev je na Sarajevo Film Festival stigao u pratnji svoje djevojke, mlade riječke glumice Jelene Graovac s kojom je u vezi od prošle godine.

Na crvenom tepihu Lučev je tako otkrio i da će ponovno postati otac, i to četvrti put, jer iz braka s umjetnicom Ivanom Jelavić ima 17-godišnjeg sina Ivana, 14-godišnju kćer Elu te 12-godišnju Zoe.

Sada, pak, Lučeva čeka ovaj novi angažman, u "Ribanju i ribarskom prigovaranju", u kojem će igrati Paskoja, dok je treća glavna uloga povjerena Bojanu Brajčiću.

Još nije sigurno hoće li se snimanju pridružiti i Inge Appelt, koja bi trebala glumiti časnu sestru Luce, a Hektorovićeva priča pružit će priliku brojnim novim mladim imenima poput Gale Nikolić, Romine Tonković, Ane Uršule Najev...

- Vjerujem da smo stvarno okupili talente, bit će to pravi glumački film snimljen u pravom trenutku jer upravo se obilježava 450 godina od objave Hektorovićeva "Ribanja i ribarskog prigovaranja" - zaključio je na kraju Trenc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:27