6. DORF

Rockumentarci o Brianu Enou, Iggyju Popu i splitskim Brdima

Šesto izdanje DORF -a je pred nama. Festival dokumentarnog rock filma osnovao je vinkovački zaljubljenik u glazbu Toni Šarić, uz pomoć nekoliko prijatelja. U početku je mislio napraviti samo reviju za ekipu, no grad koji nema kino na kraju je dobio svoj prvi filmski festival, ujedno i prvi ovakve vrste u regiji.

DORF je startao u Vinkovcima, no ovo je već treća godina da se glavni program održava u Rijeci. Kako to da ste odlučili festival praktički “preseliti” u Rijeku, a u Vinkovcima ostaviti samo off program?

- Realnost. Meni je jako žao, ali brojevi i statistike govore nekim drugim jezikom nego srce. Nemam objašnjenja za izostanak reakcije publike, no ako u pet godina ne uspiješ nešto postaviti, probaj negdje drugdje. U Vinkovcima ostaje program EDIT namijenjen osnovnim školama, kao i završetak projekta Crossovers, te koncerti Jarbola, Bilka i Hemendexa.

Najbolji filmovi

Koji filmovi su vaši osobni favoriti ovogodišnjeg festivala?

Redom: “Brian Eno” - pustio je BBC u studio i otvorio se, što ćeš više. “Backyard” - prekrasan film s presjekom sjajne islandske indie-pop scene, “Secondhand Sureshots” - pet DJ-a dobiju svaki po pet dolara da kupe vinile i naprave čudo, “Search and Destroy” - sjajan film o nevjerojatno važnom bendu i albumu, te “Sound of Noise” - švedski dvojac u remek-djelu o anarhizmu i ljubavi.

Kakva je novija hrvatska produkcija glazbenih dokumentaraca?

- Ove godine imamo Silvija Mirošničenka i njegov fellinijevsko-mediteranski prikaz splitskog predgrađa u filmu “Brda, 21000, Split”, napokon imamo i film iz Pule “Prašina svakodnevnog života”, sa izvrsnim sugovornicima i važnim temama koje otvara, te “Blues zapisi Memphisa”, zanimljiv putopis iz Memphisa s natjecanja na kojem su Sunnysiders predstavljali Hrvatsku. Radujem se i filmovima koje smo zbog godine proizvodnje stavili izvan konkurencije, posebno filmu “Kuća” Tomislava Žaje o legendarnom Marijanu i njegovoj prostoriji za probe na Mirogoju.

Predstavite nam festivalske goste!

- Najvažniji gost je Vincent Moon, francuski redatelj i jedan od najvažnijih modernih autora, koji je režirao filmove o Mogwai, National, Arcade Fire, R.E.M... On sada ima projekt Petites Plančtes, a u Rijeku dolazi snimiti film na temu istarske ljestvice, što će biti ogromna promocija grada, države i festivala. S nama će biti i Nicola Roberts, autorica filma o Brianu Enou, te producentica BBC Arene Alexandre Mattholie.

Na granici glazbe i filma

Kada biste imali neograničen budžet, koga biste voljeli jednoga dana dovesti na festival?

- Svakako bih jako volio upoznati Les Blanka, čiji filmovi se bave američkom tradicionalnom glazbom poput bluesa i Tex-Mexa.

U popratnom programu u Vinkovcima održat će se zanimljiv okrugli stol na temu “Dokumentarni glazbeni film - na granici glazbe i filma”. Kakav je vaš stav? Je li live snimka koncerta glazbeni film?

- Nekad je taj feeling (ako je dobro ulovljen) ono što više govori o bendu nego tisuće činjenica i celebrity sugovornika. Pogotovo me živcira što u svakom glazbenom dokumentarcu glavni lik mora biti snimljen u autu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:34