HIT

RUŠI SVE REKORDE 'Joker' je postao najprofitabilniji film svih vremena snimljen po stripu

Tjednima ruši gledanost, imao je najbolje otvaranje i tu ne staje jer ima niz rekorda

U svojem pohodu na rekorde “Joker”, film Todda Phillipsa s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, srušio je još jedan, velik i poprilično važan: postao je najprofitabilniji film snimljen prema stripu svih vremena.

Priča o jednom od najstrašnijih zlikovaca stvorenih prvo u crtežu, jednom od najgorih Batmanovih neprijatelja, zaradila je 950 milijuna dolara u kinima diljem svijeta, a budžet je bio skromnih 62,5 milijuna dolara. To je tek djelić novca uložen u većinu adaptacija stripova za veliki ekran.

Bez kineskog tržišta

Iako su “Osvetnici”, točnije “Osvetnici: Završnica” zaradili senzacionalnih 2,8 milijardi dolara, u njihovo stvaranje uloženo je golemih 356 milijuna pa sada gledaju “Jokeru” u leđa.

“Joker” je financijski pretekao i doista jezivog “Venoma” s Tomom Hardyjem, koji je zaradio 854 milijuna dolara s budžetom od 90 milijuna, te ciničnog “Deadpoola” s Ryanom Reynoldsom koji je na blagajnama kina prikupio 783 milijuna dolara uz budžet od 58 milijuna.

Iza njega su ostali i “Batman”, “Ninja Kornjače” i “Maska”, dosad najprofitabilniji film rađen prema strip-predlošku.

Ne treba pritom zaboraviti da je “Joker” rekord postigao bez kineskog tržišta (kao i “Deadpool”) jer tamošnji cenzori zbog nasilja nisu dopustili njegovo prikazivanje na kineskom kopnu. Stručnjaci procjenjuju da bi priča o propalom komičaru koji se pretvara u čudovište u toj zemlji zaradio još barem pola milijarde dolara.

Film trenutačno ima ocjenu 69 posto od kritičara i 89 posto od publike na Rottentomatoes.com, na IMDb-u pak 8,8 od 10 i jedan je od najbolje ocijenjenih filmova s oznakom “R”, dakle za starije od 16 godina. Ujedno je zaradio više od ijednog filma s oznakom “R” u povijesti.

Filmski su ga kritičari proglasili “intelektualnim stripovskim filmom”, a publika je to očito željela, čak i ona koja je sve do “Jokera” smatrala da su uraci iz-stripa-na-film previše banalni ili ispod njihove kulturne razine.

Kritičari su se poprilično podijelili - jedni mu prigovaraju “pogrešno” portretiranje ljudi s mentalnim problemima i pretjerivanje s nasiljem, drugi smatraju da ni po čemu ne odskače od standardnih filmova tog žanra, osim što je malo krvaviji i zloćudniji, a treći govore da je “Joker” tek Phillipsova interpretacija filmova Martina Scorsesea, poput “Taksista” i “Razjarenog bika” (samo, opet, krvaviji i zloćudniji). Kritike mu očito nisu naštetile, kao ni ograničena publika.

Šuškanja

Kako stvari stoje, “Joker” bi mogao srušiti još neke rekorde, recimo prijeći prag od milijarde dolara zarade, a šuškanja o daljnjem životu ovog superzlikovca sve su glasnija. Lik bi se, primjerice, mogao pojaviti u drugim filmovima iz DC-jeva svemira, primjerice u filmovima o Batmanu ili u “Odredu otpisanih”, ali i dobiti svoj drugi film. Uostalom, sam je Joaquin Phoenix izjavio da je, iako je potpisao ugovor za samo jedan film, nakon početka snimanja “Jokera” osjećao da “ima previše toga istražiti” u samo jednom filmu.

Na kraju, ovom se filmu smiješe i Oscari, ali ne za specijalne efekte ili tehničke kategorije: svi očekuju nominacije u velikim kategorijama, barem u onoj za glavnog glumca za Joaquina Phoenixa. A osim njega, nominacije bi, smatraju mnogi, trebala dobiti i Zazie Beetz za sporednu ulogu, ali i redatelj Todd Phillips te direktor fotografije Lawrence Sher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:10