VELIKI USPJEH DOMAĆEG FILMA

SAN MLADE DUBROVAČKE REDATELJICE 'Scorsese mi je obećao da ću moći napraviti film onako kako želim, s istom slobodom kao on na početku svoje karijere'

Antoneta Alamat Kusijanović (lijevo), Martin Scorsese (desno)
 BONNET/REUTERS
 

Kada sam prošle godine, nakon Sarajevo film festivala, u jednom intervjuu izjavila kako mi je san dovesti strane investitore da financiraju hrvatski film, ugrizla sam se za jezik.

Bila je to u tom trenutku potpuno nerealna izjava, međutim ni godinu dana poslije upravo se to dogodilo - govori Antoneta Alamat Kusijanović, mlada hrvatska redateljica koja je postigla ono što na ovim prostorima još nitko nije. Upravo tijekom 71. filmskog festivala u Cannesu, na kojem se i ona nalazi, službeno je obznanjena vijest kako će producentske kuće Sikelia Prods Martina Scorsesea i RT Features Rodriga Teixeire sufinancirati i koproducirati “Murinu”, debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović. Nju samu ta objava nije iznenadila jer je to bilo samo finale onoga na čemu su ona i producentica Zdenka Gold radile još od prošle godine.

- Iskreno, to je nešto što se gradilo jako dugo pa je za nas u Cannesu to bio samo završen posao - ističe ova simpatična, a evidentno vrlo uporna i ambiciozna 32-godišnja Dubrovčanka.

Svjetski nivo

Naravno, glavno pitanje koje se nametnulo jest kako je ekipa “Murine” stigla do samog Scorsesea.

- Na Berlinskom festivalu 2016. moj kratki film “U plavetnilu” osvojio je specijalno priznanje međunarodnog žirija i nakon toga ušao u krugove gdje je bio pod povećalom i pratio se kao i ostali filmovi koji dobro prođu na svjetski priznatim festivalima. Nakon toga nas je kontaktirala produkcijska kuća RT Features i poslije višemjesečne suradnje i razgovora, prošle godine u Cannesu zaključeno je da će oni producirati taj projekt, a potom su upoznali i Scorsesea i njegov tim s “Murinom” - objašnjava Kusijanović.

Uz strane producente, na čelu produkcije bit će Zdenka Gold iz Spiritus movensa, a koproducent je Danijel Pek iz Antitalenta.

- Zdenka Gold je nositelj projekta i od samog je početka u ovom projektu. Producenti imaju razne uloge u filmu, jedna nije važnija od druge. Naravno da Scorsese moj i Zdenkin projekt dovodi na jedan drugi, svjetski nivo. Njegovo sudjelovanje nije isključivo financijsko jer, osim mentorstva, njegovo ime otvara nova vrata i za casting i za distribuciju filma te, naravno, za moju daljnju karijeru - ističe.

S velikim redateljem sada se u Cannesu prvi put susrela i upoznala ga. Bio je to poslovni susret kojemu je prisustvovalo puno ljudi.

- Scorsese je divan, normalan, pristupačan čovjek koji mi je rekao da su njegova očekivanja od “Murine” da napravim film upravo onako kako ga ja vidim i želim napraviti. Cilj njegove fondacije i jest omogućiti mladim redateljima da rade filmove s istom slobodom s kojom je on mogao raditi na početku svoje karijere. Tada je industrija bila potpuno drugačija, film se radio direktno iz srca na filmsku traku. A to je najvažnija i najrjeđa sloboda koju dobiješ na filmu, s obzirom na to da i najmanji film košta jako puno novca, a podrazumijeva veliki rizik - objašnjava Kusijanović.

Maja Medić - Privatni arhiv

Gracija kao muza

Njezin dugometražni prvijenac trebao bi se početi snimati u svibnju iduće godine na Jadranu, ali još uvijek nije odlučeno na kojoj lokaciji. “Murina” je priča o 16-godišnjoj Juliji koja živi na izoliranom otoku. Plivačica je koja se natječe i na nacionalnom nivou i želi otići s otoka. I zbog te želje u sukobu je ponajviše s ocem jer je u delikatnom, tinejdžerskom dobu.

- Njezin život se mijenja kada obiteljski prijatelj dolazi na otok na tri dana i stvara s Julijom posebnu emotivnu vezu, a ona poželi zamijeniti svog oca s tim čovjekom. Jer, tata joj je potpuno drugačiji od tog čovjeka koji dolazi tek kao gost, strog, rekli bi klasičan dalmatinski otac - iznosi.

Budžet filma kreće se oko milijun eura, a osim one glavne, još se ne zna tko će se naći u drugim ulogama. Glavna je pripala Graciji Filipović, djevojci s kojom je snimila i svoj nagrađivani “U plavetnilu” jer “Murina” je zapravo nastavak tog filma. Gracija je za Antonetu zapravo svojevrsna muza, inspiracija za oba scenarija. Upoznale su se na snimanju spota za grupu Silente, a Kusijanović se strašno svidio talent i senzibilnost 15-godišnje gimnazijalke koja se gotovo nevjerojatnom predanošću bavi plivanjem, stepom i glumom.

Iako “Murinu” nije počela ni snimati, ima spremna još tri projekta. Jedan je SF, drugi drama o odnosu majke i kćeri, a treći o tinejdžerici koja odrasta u Dubrovniku. Zasad su sve to hrvatski filmovi, iako Kusijanović od 2009. živi u Americi ili, bolje rečeno, na relaciji New York - Hrvatska gdje ljeti i dalje radi na raznim projektima, Diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a godinu dana poslije otišla u Ameriku. Prvi posao, onaj iz struke, bio joj je kratki film “Movie 43” s Kate Winslet, Hughom Jackmanom i Elizabeth Banks.

Maja Medić / Privatni arhiv

Podrška mame

Nije tada, kaže, još bila svjesna da je zapravo zanima režija, shvatila je to tek tamo, u New Yorku. U međuvremenu joj je pošlo za rukom upisati i završiti magisterij filmske umjetnost na prestižnom Sveučilištu Columbia, što je ujedno donijelo i ulaznicu za ulazak u njujorške filmske krugove. Kroz cijeli put koji je prošla imala je golemu podršku obitelji, brata Pjera i majke Katarine koja ju je od malena vodila po predstavama i izložbama te povezala s umjetnošću jer je i sama umjetnica.

Točnije, slikarica i restauratorica koja je otkrila djelo Tintoreta na Korčuli, a uskoro će, kako s ponosom najavljuje Kusijanović, imati izložbu o procesu restauracije jedne sakralne slike u Dubrovniku.

- Majka mi je uvijek bila golema podrška, kreativni savjetnik iz sjene, dok me bratova snaga i upornost uvijek dodatno potiču. Nas troje stvarno smo odličan tim i njima mogu puno toga zahvaliti - zaključila je Kusijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:48