13. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Šest filmova iz podunavskih zemalja u utrci za nagradu Zlatni šlep

'Razbijačica sustava' Nore Fingscheidt

Ovogodišnji Vukovar film festival, 13. po redu, traje samo četiri dana, a na programu je toliko filmova da ćete teško uspjeti pogledati sve ono što vas zanima.

Nominalno najvažniji je program dugometražnih filmova iz podunavskih zemalja koji se natječu za nagradu Zlatni šlep, ukupno ih je šest, prikazuju se na terasi Agencije za vodne putove, koja je uz Dunav, u samom središtu Vukovara, i teško je procijeniti tko bi mogao biti pobjednik. Možda “Sam samcat”, novi film Bobe Jelčića, koji je na beogradskom FEST-u dobio nagradu za režiju, što nije malo priznanje.

Veliki je favorit njemačka drama “Razbijačica sustava” Nore Fingscheidt, dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, kojom u potpunosti dominira mala Helena Zengel. Nju sele iz doma u dom, jer se majka nije u stanju nositi s njom, ima novog partnera i još dvoje djece, a 9-godišnju “razbijačicu” nije u stanju obuzdati. Dramski vrlo usredotočen, film se prati sa zanimanjem unatoč tome što traje skoro dva sata. S puno priznanja stiže vrlo dopadljivi češki film “Zimske muhe”, režirao ga je rođeni Ljubljančanin Olmo Omerzu, dobio je četiri češka Zlatna lava (najvažnija nacionalna nagrada), a na uglednom festivalu u Karlovym Varyma nagrađen je za režiju. Isprva zapletena priča o dvojici tinejdžera koji u ukradenom autu pokušavaju doživjeti avanturu života spretno se raspliće, a obojica glavnih glumaca su neprofesionalci. Film je pritom i češki kandidat za Oscara

Miki Manojlović

“Strojovođa u potrazi za ljubavlju” je njemačko-azerbejdžanska koprodukcija, naslovnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović, njegov lik je pred mirovinom i htio bi se oprostiti tako što će pronaći vlasnicu grudnjaka što mu se zapleo za lokomotivu: prvenstveno za poklonike sentimentalnih izdanaka world cinema i egzotičnih lokacija. Ime rumunjskog redatelja Cornelia Porumbiua (“12:8 - Istočno od Bukurešta”, raniji vukovarski pobjednik “Policijski, pridjev”) dostatan je razlog da ne propustite njegov najnoviji film “Zviždači”, primljen u službeni program kanskog festivala, luckasti film noir u kojem glavnu ulogu ima najpoznatiji tamošnji glumac Vlad Ivanov. Naposljetku, mađarski “Sretna Nova godina” Krisztine Gode poprilično je iznenađenje, ne samo zato što je lani zaradio milijun i pol dolara bruto u tamošnjim kinima, nego i stoga što je to još jedna prerada filma Paola Genevesea “Potpuni stranci”. Njegova priča funkcionira kako u Aziji tako i u Istočnoj Europi, nesumnjivo najuspješnija talijanska franšiza zadnjih desetljeća.

Projekcije na brodu

Za vukovarsku publiku najatraktivniji će svakako biti program “Pobjednici Berlina i Cannesa” u perivoju dvorca Eltz. Za neke od četiri prvorazredna filma zasigurno će se tražiti ulaznica više, ponajprije za “Parazita” kultnog korejskog redatelja Bong Joon-hoa, dobitnika Zlatne palme. Tu je i dobitnik Zlatnog medvjeda, “Sinonimi” izraelskog redatelja Nadava Lapida, kao i kontroverzni “Bogu hvala” Françoisa Ozona. Program otvara “Tuga i slava” Pedra Almodovara.

Neobična novina su projekcije na riječnom brodu Magenta 1 Vukovar Waterbus, tu se prikazuju dokumentarci po izboru Đele Hadžiselimovića, ujedno i člana službenog žirija. Isplati se zaploviti i pogledati novi film uglednog holivudskog redatelja Rona Howarda o Lucianu Pavarottiju jer je zbilja friškog datuma (za razliku od onog o Mariji Callas), poklonike mode više će zainteresirati portret Jean-Paula Gaultiera, a sporta Diega Maradone.

Vukovar nudi još programa i u svakom se može pronaći nešto zanimljivo, tako “Europskih velikih četiri” nudi novo ostvarenje Fatiha Akina “Zlatna rukavica”, ali i film “Silvio” Paola Sorentina, o o bivšem talijanskom premijeru Berlusconiju. Tu su još i programi “Europo, otvori se” (u njemu igra “Mladi Ahmed” braće Dardenne), “Norveška invazija” i “Francuski fokus” (“Dvostruki životi” Oliviera Assaysa). Nimalo čudno da je upravo Vukovar film festival ove godine - među 24 kandidata - nominiran za prestižnu nagradu EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) koja se dodjeljuje festivalima visoke umjetničke razine, s velikim utjecajem na kulturni i društveni život u svojoj regiji. Zanimljivo, jedan od konkurenata mu je zagrebački Muzički Bijenale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:25