BOLNIČKA CENZURA

SKANDAL NA ZAGREBDOXU Zbog prijetnji tužbom povučen 'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara'

 YouTube
Psihijatrijska bolnica Rab u kojoj je film sniman zaprijetila sudskom tužbom za 'neovlašteno snimanje i prisluškivanje'

ZAGREB - Dokumentarni film Mitch – dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića povučen je iz programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa, na što se producent tog filma Siniša Juričić odlučio nakon što mu je psihijatrijska bolnica u kojoj je film sniman zaprijetila sudskom tužbom za 'neovlašteno snimanje i prisluškivanje'.

Glavni protagonist filma Mitch četrdesetogodišnjak je koji se niz godina liječi od shizofrenije, a snimanje tog filma bila mu je svojevrsna terapija filmom. Snimao se tijekom četiri godine u Psihijatrijskoj bolnici Rab od koje smo, rekao je Juričić za Hinu, imali usmeno dopuštenje za to, a imali smo i ugovor s njegovom majkom. Prijetnja tužbom stigla je nakon što su iz bolnice vidjeli završnu verziju filma.

Tvrdnja da smo neovlašteno snimali neistinita je, bolnica samo pokušava sakriti svoju neodgovornost jer se na snimkama sve jasno vidi, a netočno je i da osoblje nije bilo svjesno da ih se snima, istaknuo je Juričić, najavivši daljnju borbu za film, unatoč prijetnji zatvorskom kaznom od tri do pet godina.

Po njegovim riječima, Mitch je zahvaljujući toj terapiji već dvije godine izvan bolnice, on je bio snimatelj i koredatelj filma, a radeći s redateljem, svojim dugogodišnjem prijateljem, montažu suočavao se s onim kroz što je prolazio kroz svoju tešku bolest.

Direkcija festivala izrazila je žaljenje što je Čučiću i Juričiću uskraćena prilika da prikažu film, naglasivši kako je ZagrebDox od samih početaka snažno naglašavao želju da bude inicijatorom dijaloga, platformom prikazivanja raznolikih dokumentaraca, sučeljavanja ideja, estetika i ideologija, mjestom susreta autora, protagonista, publike i kritike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:31