ODLAZAK VELIKANA

SKROMAN ISPRAĆAJ GLUMAČKE LEGENDE KIRKA DOUGLASA Osim obitelji, privatnoj sahrani prisustvovao samo još Steven Spielberg

Vijenac pored Douglasove zvijezde na Stazi slavnih
 Robyn Beck / AFP

Glumačka legenda Kirk Douglas, koji je u četvrtak preminuo u dobi od 103 godine, ispraćen je na vječni počinak i sahranjen na groblju Westwood Memorial u Los Angelesu, a na privatnoj sahrani nazočili su članovi obitelji i obiteljski prijatelj Steven Spielberg, prenosi u subotu Fox News.

Uz suprugu Anne Buydens, koja je sa slavnim glumcem provela u braku punih 65 godina, pogrebu su nazočili 75-ogodišnji sin i glumac Michael, uz suprugu Catherine-Zetu Jones, te njegova mlađa braća Peter i Joel Douglas.

Četvrti Kirkov sin Eric tragično je preminuo 2004. godine.

Obitelj se okupila ispred groblja, gdje su im se u odavanju posljednje počasti slavnom glumcu pridružili odabrani gosti. Među njima je bio i bliski obiteljski prijatelj Steven Spielberg.

Pogrebnu službu obavio je rabin David Wolp koji je oko 25 godina s glumcem proučavao židovske vjerske tekstove.

Sin židova izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič, u Amsterdamu, gradiću i državi New York.

"Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka", govorio je. "Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde". Proveo je bijedno djetinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.

Kirk Douglas je glumio u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici poput "Dvadeset tisuća milja pod morem" (1954.), "Staze slave" (1957.), "Obračun kod OK Corrala" (1957.) i posebice "Spartak" (1960) angažirani film snimljen u vrijeme lova na komuniste koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom.

U vrijeme lova na vještice on se zauzeo za to da se u 'špici' filma ispiše i ime scenarista koji je bio na crnoj listi Hollywooda. Njegov angažman protiv makartizma jedan je od njegovih najvećih hrabrih istupa kako je objasnio u svojoj desetoj knjizi naslovljenoj "I am Spartacus".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:54