U 89. GODINI

SLAVNI OSKAROVAC PREMINUO OD NEOČEKIVANIH KOMPLIKACIJA Bio je hospitaliziran zbog nepoznate bolesti, iza sebe ima gotovo 200 TV i filmskih uloga

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.07.2017. u 08:22

Actor Martin Landau smiles as he arrives at the 2012 Vanity Fair Oscar party in West Hollywood, California February 26, 2012. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT PROFILE) (OSCARS-PARTIES) - RTR2YIWE
Danny Moloshok / REUTERS

 

Martin Landau, zvijezda televizijske serije 'Misija: Nemoguće' iz 1960-ih godina, koji je u kasnijoj karijeri osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu 'Ed Wood' Tima Burtona, umro je u nedjelju u 89. godini.

Umro je u medicinskom centru UCLA u Los Angelesu uslijed neočekivanih komplikacija tijekom kratke hospitalizacije zbog nepoznate bolesti, objavio je njegov publicist Dick Guttman.

Landau je 1995. godine osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Tima Burtona 'Ed Wood', u kojem je tumačio ulogu zvijezde horor filmova Bele Lugosija.

Za prestižnu akademsku nagradu bio je nominiran još dva puta, za ulogu u filmu Francisa Forda Coppole 'Tucker' te u 'Zločinima i prijestupima' Woodyja Allena.

 

Bio je i prvi izbor kreatora kultnih 'Zvjezdanih staza' Genea Roddenberryja za ulogu legendarnog Mr. Spocka, no ulogu je na kraju ipak dobio Leonard Nimoy.

Landau se 50-ih družio sa zvijezdama kao što su James Dean i Steve McQueen, a studirao je pod poznatim Leeom Strasbergom.

Njegova karijera uključivala je brojne uloge na filmu, televiziji i kazalištu te je još bio aktivan u ovom desetljeću, navodi Reuters.

 

ELIPSO

Izdvajamo