RAT DISTRIBUTERA I PRIKAZIVAČA

ŠOKANTNA VIJEST ZA LJUBITELJE OMILJENE FILMSKE TRILOGIJE Hrvatska publika neće moći vidjeti novi nastavak u vodećem lancu multipleksa

 

U četvrtak je distributer Editus obavijestio javnost da nije uspio postići dogovor s tvrtkom Blitz CineStar oko prikazivanja filma “Pedeset nijansi slobodniji” i da će ga zainteresirani moći pogledati samo u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i u multiplexima Cineplexx.

Prilično šokantna vijest jer je u pitanju završnica kod gledateljica vrlo omiljene trilogije snimljene po romanima E. L. James. Prvi film “Pedeset nijansi sive” 2015. plasirao se na treće mjesto godišnje top liste u Hrvatskoj, zaradio 4,726.577 kuna bruto i skupio 150 tisuća i 702 gledatelja. Nastavak “Pedeset nijansi mračnije” prošao je nešto slabije, zgrnuo je 3,638.261 kunu bruto i 116.585 gledatelja, međutim, i to je bilo dovoljno da se plasira na četvrto mjesto lanjske top liste.

Universalovi proizvodi

Budući da prikazivač uzima najveći dio te zarade, 60 posto, za očekivati je bilo da jedva čeka da s trećim i završnim dijelom tog serijala uoči Valentinova popuni svoje multiplekse. To se nije dogodilo iz samo jednog razloga. Budući da naš najveći prikazivač (ima 95 od ukupno 186 dvorana - i to onih najboljih) posjeduje i dva distribucijska odjela, Blitz i Duplicato, koji ostvaruju 71 posto ukupnog bruto prometa, bio je poprilično zgranut kad je u ljeto prošle godine obaviješten da filmove kompanije Universal - jedne od tri najjače u Hollywoodu - za hrvatsko tržište preuzima spomenuti Editus. Dotad je to radio Blitz, a - pogađate - “Pedeset nijansi sive” i “Pedeset nijansi mračniji” bili su upravo Universalovi proizvodi.

U jesen se činilo da će sve proteći džentlmenski, Editus je prikazivao u CineStarovim kinima “Victoriju i Abdula” (ovih je dana dobio dvije nominacije za nagradu Oscar), međutim, nešto se u odnosima ova dva poduzeća u međuvremenu očito pogoršalo, jer u siječnju atraktivni akcijski triler “Putnik” s Liamom Neesonom i “Prijelomni sat” s Garyjem Oldmanom u ulozi Winstona Churchilla (6 nominacija za Oscara) nisu mogli u CineStarove multiplekse. Prvi je bio s Editusove nezavisne liste, drugi je pripadao Universalu, no pretpostavljali smo da je to samo taktiziranje uoči promocije glavnog aduta - filma “Pedeset nijansi slobodniji”. Ispalo je da nije tako, CineStar je tvrdoglavo ustrajao na povrijeđenoj sujeti i svjesno se odrekao zarade od bar dva milijuna kuna. Što li će biti na ljeto, kad stigne nastavak “Jurskog svijeta” i ostali Universalovi blockbusteri?

Projekcije u ponoć

Nema druge, “Pedeset nijansi slobodniji” morat ćete pogledati narednog tjedna u dvorani Lisinski, što nije bog zna kakva varijanta, jer znatan dio projekcija počinje u ponoć, dok Cineplexx ima samo dva multiplexa u Hrvatskoj, jedan u Zagrebu i drugi u Splitu. Napravili bi dobar štos kad bi više svojih dvorana ispunili tim filmom i tako dobro zaradili na propustu svog konkurenta.

Editus je inače dio velikog regionalnog distributerskog lanca (bivši VTI) koji se u Sloveniji zove Karantanija (s dosta samostalnim uredom), gdje zastupa proizvode Paramounta i Universala, u Srbiji Taramount i brine se za filmove Disneyja, Paramounta i Universala, a u Bosni Una film (Paramount, Universal). Iz ovoga je jasno kako je taj lanac dobio Universal za Hrvatsku, jer naprosto distribuira njihove filmove u svim drugim najvećim zemljama regije.

Zgodna je pikanterija da naredne srijede dva CineStarova multipleksa u Zrenjaninu i Pančevu za već tradicionalni “Lady Day” prikazuju “Pedeset nijansi slobodniji”, koji su dobili od Taramounta, Editusova partnera, a zatim ga stavljaju na redovni program. Uzgred, tamo prikazivač dobiva samo pedeset posto prihoda od prodanih ulaznica. Ono što ne može u Hrvatskoj očito može u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:08