POSLJEDNJA SEZONA

SPOILER ALERT: BITKA 'ŽIVIH' I 'MRTVIH' DRŽAT ĆE VAS NA RUBU DO SAMOG KRAJA Treća epizoda posljednje sezone 'Igre prijestolja' impresivan je pothvat

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) i Jon Snow (Kit Harrington)
 Profimedia, Hollywood Archive
 

Koalicija snaga "živih" na čelu s Jonom Snowom (Kit Harrington) i Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) u trećoj se epizodi osme sezone HBO-ove serije "Igra prijestolja" naslovljenoj "Duga noć" (eng. "The Long Night") ispred Oštrozimlja sukobila s vojskom mrtvih Kralja noći.

Kao i obično, u nastavku teksta bit će riječi o radnji treće i najavi četvrte epizode pa se smatrajte upozorenima da slijede "spoileri".

Bitka za Oštrozimlje impresivan je umjetnički i tehnički pothvat kakav se do sada nije mogao vidjeti na televiziji pa se stoga djelomično šteta što su ga gledatelji "Igre prijestolja" vidjeli već u trećoj epizodi posljednje sezone. Redatelj Miguel Sapochnik, poznat i kao "onaj frajer za bitke", budući da je režirao epizode "Hardhome" i "Battle of the Bastards", unio je napetost u sukob "živih" i "mrtvih" te je tako osigurao da će gledatelji epizodu pozorno pratiti od početka do kraja.

"Duga noć" traje 82 minute te je to čini do sada najdužom epizodom serije, no gledatelj to trajanje nikako neće osjetiti jer akcija počne praktički odmah. Bitka za Oštrozimlje podijeljena je u nekoliko faza te prati napore koalicije "živih" da obrane Oštrozimlje, drevni dom dinastije Stark. Tih nekoliko faza bitke zapravo predstavljaju faze očaja u koje padaju protagonisti serije jer svakim sljedećim udarom "mrtvih" "živima" postaje jasno da se ta vojska ne može pobijediti.

Kit Harington,
Profimedia, Hollywood Archive
Jon Snow (Kit Harrington)

Kraće predahe od nezaustavljivih napada vojske smrti obrambenim snagama daju Daenerys i Jon, koji na krilima Drogona i Rhaegala povremeno prorijede njihove redove, te povratnica u Westeros Melisandre (Carice van Houten) koja pomogne zapaliti drvene barikade ispred rova oko Oštrozimlja. Dobrodošla pomoć, ali uzalud. Samo su ih usporili. Sapochnik je tu podjednako nemilosrdan kao i Kralj noći. Svaku malu pobjedu "naših" vrlo brzo zamijeni odlučan potez neprijatelja.

Poput Bitke za Helmovu klisuru iz "Gospodara prstenova", Bitka za Oštrozimlje noćna je bitka, što doprinosi zlokobnom osjećaju koji tijekom nje samo raste. "Živi" ne vide ništa, a zima koju sa sobom nosi Kralj noći cijedi njihovu energiju pa im je ponekad teško doći do zraka, ledenog zraka.

"Duga noć" prepuna je pamtljivih i impresivnih prizora poput onih kada Melisandre blagoslovi "arakhe" Dothrakija, koji se potom zapale, te zračnog sukoba Daenerys, Jona i Kralja noći. Svi vrsni mačevaoci Westerosa - Jorah Mormont (Iain Glen), Brienne od Tartha (Gwendoline Christie), Beric Dondarrion (Richard Dormer) te Sandor Clegane (Rory McCann) - dali su svoj doprinos borbi, pa čak i Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau), čija lijeva ruka postaje sve jača i jača. Arya (Maisie Williams) je s oružjem koje joj je Gendry (Joe Dempsie) napravio skidala glave vojnicima smrti. Da ne ostane dužan, Kralj noći je pokazao da Drogonova vatra na njega nema nikakav učinak. Naime, neokrznut je preživio direktan "dracarys" udar. Premda se njegova otpornost na vatru naslućivala, ovakva demonstracija snage zasigurno je uništila vjeru u pobjedu koju je Daenerys imala, budući da je ona sjedila na Drogonovom vratu kada se ta scena dogodila.

Unatoč trudu i znanju, nije bilo dosta. "Mrtvi" su ih u borbi ispred zidina Oštrozimlja nadjačali te su ih natjerali na povlačenje unutar zidina dvorca Starkovih. Napadi nisu prestajali. "Mrtvi" su se počeli penjati po zidinama te su provalili u Oštrozimlje. Pomogao im je i Kralj noći koji je sa svojim ledenim zmajem raznio dio tih zidina. U toj smo fazi bitke izgubili nekoliko "naših". Na bojištu su pali Edd iz Noćne straže (Ben Crompton), Lyanna Mormont (Bella Ramsey), Beric Dondarrion (Richard Dormer), a nešto kasnije i među gledateljima omiljeni Jorah Mormont (Iain Glen).

No, koalicija "živih" držala se plana. Bran (Isaac Hempstead-Wright) nije napuštao šumu, Theon Greyjoy (Alfie Allen) nije napuštao njega. Kako je sukob napredovao, postajalo je jasno da Kralj noći nema neki as u rukavu. Iskreno, nije mu ni trebao. "Mrtvi" su sistematski eliminirali sve ispred sobom, a kada se u jednom trenutku činilo da će Kralj noći i Jon Snow ukrstiti svoje mačeve, Kralj je jednostavno iz mrtvih na bojišnici stvorio nove vojnike koji su stali između njega i Jona. Okružen svojim najjačim vitezovima, Kralj noći je prošao kroz Oštrozimlje i došao u šumu gdje ga je čekao Bran. Vidjevši da je situacija doista teška, praktički bezizlazna, Theon je krenuo prema Kralju noći koji ga je razoružao i probo mačem.

I taman kada se činilo da će Kralj noći ubiti Brana i označiti početak duge noći, u "pet do 12" ukazala se Arya. S bodežom od valirijskog čelika u ruci, Arya je skočila prema Kralju noći koji joj je bio okrenut leđima, međutim on joj je zaustavio ruku prije nego što ga je uspjela probosti. Tu ju, međutim, nije spriječilo da zauvijek zatvori njegove plave oči. Arya je ispustila bodež, uhvatila ge je s drugom rukom i zarila ga u trbuh Kralja noći, koji se potom "sledio" i rasprsnuo u milijun komadića. Nakon njega pala je i njegova cijela vojska.

Predviđanja i teorije pokazale su se točnima. Kako je Kralj noći stvorio svoju vojsku, oni su umrli čim je njihov gospodar pao.

No, padom Kralja noći počinju novi problemi, što za koaliciju sa Sjevera, što za gledatelje.

Sukob između "živih" i "mrtvih" gradi se od prvih minuta prve sezone, likovi jedni drugima govore da je ovo jedini rat koji je bitan te da je borba za prevlast u Sedam kraljevstava naspram njega trivijalna. Kralj noći gledateljima je predstavljen kao najveća zlica. I on je poražen u trećoj epizodi posljednje sezone. Trećoj od šest. Kako se može vidjeti u najavi za četvrtu epizodu, koalicija sa Sjevera sada se okreće Kraljevom grudobranu i borbi sa Cersei Lannister (Lena Headey), hohštaplerki koja se izdaje da je pametnija nego što to je.

Cersei Lannister, Euron Greyjoy (Pilou Asbæk) i 20 tisuća plaćenika Zlatne trupe zasigurno će koaliciji sa Sjevera pružiti veliki otpor, no taj sukob nikako neće uspjeti doseći visine i dramu koje je gledateljima dao sukob između "leda" i "vatre". Nemoguće je oteti se dojmu da je ovakav rasplet događaja plod želje da se "zlu" dade ljudsko lice, međutim Cersei tu ulogu nije zaslužila. Ona je "samo" sitna spletkarošica koja na Željeznom prijestolju sjedi zato što vjeruje da cilj opravdava sredstvo i koja se uvjerila da je vladanje Westerosom njezino poslanje. Njezin instinkt za preživljavanje zapravo je više sreća nego instinkt.

S druge strane, poraz Kralja noći u Oštrozimlju ravan je čudu neviđenom, a ubijen zahvaljujući valirijskom čeliku, mitskoj sirovini iz davnih vremena. Uz to, ubila ga je Arya, učenica Jaqena H'ghara iz Kuće crnog i bijelog u Braavosu, slavnog učilišta agilnih ubojica s tisuću lica.

Kako išta može doći nakon takvog sukoba? Na svu sreću, odgovor ćemo doznati već idući tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50