TELEVIZIJSKI FENOMEN

SPOILER ALERT: BRUTALNA PRETPOSLJEDNJA EPIZODA KAO UVOD U KRAJ 'IGRE PRIJESTOLJA' Transformacije likova nisu uvjerljive i prijete integritetu priče

 Profimedia, Hollywood Archive

Tužna, bijesna i usamljena, Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) u petoj je epizodi osme sezone HBO-ove serije "Igra prijestolja" prvo u vlastitim redovima odvojila žito od kukolja, a zatim je na krilima zmaja Drogona sa svojom vojskom krenula prema Kraljevom grudobranu, poprištu "Posljednjeg rata" i sukoba sa Cersei Lannister (Lena Headey).

Kao i obično, u nastavku teksta bit će riječi o radnji pete i najavi šeste epizode pa se smatrajte upozorenima da slijede "spoileri".

Epizoda naslova "Zvona" (eng. "The Bells") predstavlja do sada najvjerniju ekranizaciju mota dinastije Targaryen, koji glasi "Vatra i krv" (eng. "Fire and Blood"). Daenerys je posljednju dionicu svog pohoda na Željezno prijestolje započela egzekucijom Varysa (Conleth Hill), izdajice koji ju je nakon pobjede nad Kraljem noći neuspješno pokušao svrgnuti i na njezino mjesto postaviti Jona Snowa (Kit Harrington). Gledatelji su na početku epizode doznali da je Varys neko vrijeme špijunirao Daenerys te da je nekome želio javiti da bi Jon bio bolji vladar od sve nestabilnije Majke zmajeva. No, kako je Targaryen, Daenerys Varsu nije prerezala grkljan, kako to rade na Sjeveru, već ga je Drogon na njezinu zapovijed živog zapalio.

"Mene ovdje nitko ne voli, samo me se boje", rekla je Jonu nakon što je prekorila Tyriona Lannister (Peter Dinklage) za njegovu (ponovnu) izdaju, koju je ovaj uspio prodati kao vlastitu temeljitost. "Ti si moj kraljica", odvratio joj je Jon, očito ne znajući na što Daenerys cilja. "Je li to sve što sam ja za tebe?", pitala ga je potom i strastveno poljubila, međutim naletjela je na suzdržanost. Kratkotrajna ljubav je pukla. Daenerys osjeća da joj Jon ne daje ono što ona želi. "Ako ljubavi nema, onda ćemo probati sa strahom", rekla mu je na to.

Tyrion je potom pokušao apelirati na njezinu dobrotu koju je toliko često pokazivala prema potlačenima i obespravljenima. Ako provede svoju doktrinu straha, Tyrion je rekao da će ulice Kraljevog grudobrana promijeniti boje u morbidne nijanse crvene i crne. U krajnjoj liniji, nije slučajno da su upravo te dvije boje boje dinastije Targaryen. Tyrionovi apeli do nje nisu doprinijeli, a tome nikako nije pomogla činjenica da je Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) uhvaćen tijekom pokušaja bijega. Zahvaljujući usluzi Davosa Seawortha (Liam Cunningham), Tyrion je dobio šansu osloboditi Jaimeja, ali mu je na rastanku rekao da napravi sve da se Cersei preda. Savjetnik kraljice Daenerys vjerovao je da će je predaja ponukati da poštedi civile.

Nakon ovog kraćeg uvoda, počinje bitka za Kraljev grudobrad i Crveni zamak, dvorac koji prema Cerseijinim riječima - "nikada nije pao". No, kada se kaže bitka, implikacija je da obje strane donekle ravnopravno sudjeluju s gubicima u ljudstvu i tehnici. Ovo je više bio masakr. Nemilosrdan, brutalan i dugotrajan. Daenerys je na krilima Drogona, svoj sada jedinog zmaja, apsolutno demolirala flotu kuće Greyjoy. Baliste koje su usmrtile Rhaegala nisu je ni okrznule. Nakon devastacije Greyjoyja, Daenerys se okrenula uništavanju zidina i balista koje su bile na njima pozicionirane. Ni oni nisu imali šanse. Majka zmajeva s lakoćom je probila obranu Lannisterovih. Uništavanje zidina dopustilo je njezinoj vojsci da uđe u grad i počne s osvajanjem prostora.

Unatoč velikim gubicima, Cersei je dobila nekoliko scena koje su donekle u skladu s njezinim likom, međutim ipak djeluju kao naslađivanje autora serije Davida Benioffa i D. B. Weissa. Naime, ona je svaki Qyburnov (Anton Lesser) izvještaj o stanju na bojišnici nastojala "spinat" u svoju korist. "Treba nam samo jedan dobar hitac. Euron je ubio jednog zmaja, može još jednog", moglo se čuti od Cersei, no to su bile laži koje je govorila sama sebi. Prava istina je bila da je Cersei u Bitki za Kraljev grudobran potučena do nogu te da u nijednom trenutku nije htjela pozvoniti zvonom "za predaju". Pa ipak, zvono za predaju se oglasilo i vojnici Lannisterovih bacili su svoje oružje. Tyrion i Jon pogledali su prema nebu kako bi vidjeli što će Daenerys napraviti. Njihov se najveći strah obistinio. Apeli građana Kraljevog grudobrana i vojnika kuće Lannister nisu došli do Daenerys pa je ova nastavila žariti i paliti sve pred sobom. Na njezinom se licu vidjela ljutnja, sveobuhvatna i nefokusirana ljutnja na sve i svakoga tko joj je zagorčao život, na jedan ili drugi način. Tyrion je bio šokiran. Jon silno razočaran.

Akcija je pred sam kraj postala još frenetičnija i mnogi su likovi konačno došli do kraja svojih priča. Čudom preživjeli Euron na jednoj je plaži više puta nožem ubo Jaimeja Lannistera koji je tamo pripremao svoj i Cerseijin bijeg iz Kraljevog grudobrana. Nakon kraće, ali intenzivne borbe Jaime je svladao Eurona i okončao mu život. Jaime, međutim, nije uspio u svom naumu. Istina, uspio je pronaći Cersei, i taman kada se činilo da će pobjeći iz Crvenog zamka, Daenerys ga ja srušila i njih dvoje su zagrljeni poginuli. U padu Crvenog zamka živote su izgubili Qyburn te "Planina" Gregor (Hafþór Júlíus Björnsson) i "Pas" Sandor Clegane (Rory McCann). Qyburn je skončao tako što mu je Gregor lubanju smrskao bacanjem u ruševno kamenje zamka, dok su braća Clegane zajedno poginula kada je Sandor Gregora i sebe gurnuo u plamenu provaliju podno dvorca.

Benioff i Weiss gledateljima su pružili i malo lažne napetosti jer su Aryju Stark (Maisie Williams) stavili u nekoliko potencijalno pogibeljnih situacija dok je bježala iz Kraljevog grudobrana. Bio je to klasičan primjer lika obučenog u "fabularni oklop" budući da nije bilo šanse da će Arya poginuti van borbe i to tako da joj zalutali kamen padne na glavu. Treba napomenuti još jednu stvar, Arya je tijekom boravka u Kraljevom grudobranu na inzistiranje Sandora Clegane odustala od misije da ubije Cersei. "Vidiš na što liči život kada si opsjednut s osvetom. Ne želiš takav život", rekao joj je i ona ga je poslušala.

Stavimo li neke holivudske klišeje po strani i koncentriramo li se na ono bitno, ovu je epizodu teško proglasiti uspješnom. Naime, karakterni zaokret koji Daenerys izvede u posljednje dvije epizode jednostavno nije uvjerljiv, odnosno izveden je prebrzo, bez dovoljno snažnog povoda. Daenerys je od plahe djevojke koju je brat Viserys (Harry Lloyd) prodao Khalu Drogu (Jason Momoa) izrasla u jednu karizmatičnu lidericu koja je svojim navijanjem za slabije zaradile simpatije potlačenih u svim gradovima Essosa u kojima je vladala i vježbala vladanje. Ona jeste temperamentna i tvrdoglava, ali je pokazala da je u stanju slušati pametnije od sebe. Od gledatelja se ovdje očekuje da prihvati činjenicu da su gubici Missandei (Natalie Emmanuel) i Rhaegala te "izdaje" koje su joj priuštili Jon, Tyrion i Varys bile dovoljne da "shvati" da je u ovom novom svijetu zapravo sama te da je nitko zapravo ne voli. Ta srdžba koju to u njoj probudi se potom kanalizira kroz ubijanje nevinih i nedužnih? Sumnjivo.

Onda je tu Jaime Lannister. On je tijekom serije prošao stvarno sve i svašta. Nosio je taj vražji nadimak "Kraljosjek" premda se ispostavilo da je u pozadini tog izdajničkog čina zapravo plemenita želja da se napravi nešto dobro. Ostao je bez desne šake koja ga je činila jednim od najboljih mačevalaca u svih Sedam kraljevstava. Gurnuo je Brana Starka (Isaac Hempstead-Wright) kroz prozor za Cersei, ostao je bez svoje djece koju je dobio sa Cersei i uz pomoć Brienne od Tartha (Gwendoline Christie) spoznao plemenitu te časnu ljubav. Prema svemu što je do sada viđeno u seriji, Jaime se reformirao, i premda nije moguće od njega tražiti da ubije Cersei, kao što su to radili neki fanovi, ovakav kraj djeluje pretjerano sentimentalno. Njihova je ljubav bila toksična, tu nema dileme, međutim njih dvoje ne mogu samo tako prijeći preko svega što su si napravili. Sav Jaimejev karakterni rast bačen je u vodu kada je poput dječarca pohitao Cersei i zagrlio je uz riječi da "ništa drugo nije važno".

Svi uobičajeni prigovori koji se tiču logike svijeta i dalje stoje. Baliste i zmajevi jednostavno ne idu zajedno kao ravnopravni takmaci, ali ovakvo uništenje protivnika drukčiji je tip krajnosti. Postavlja se pitanje gdje je ta devastacija bila epizodu prije. "Čuvali smo ovo za ono" jedini je kredibilan odgovor, a samim time i loš jer znači da scenaristi ne dostavljaju najbolju moguću priču već "momente" o kojima će se pričati. Jedno od rijetkih kvalitetnih rješenja predstavlja konflikt koji gledatelj osjeća dok Daenerys pobjeđuje Cersei i istovremeno masakrira nedužne. Gledatelj će instinktivno malo navijati za Daenerys, ali se očekuje da to navijanje zamijeni gađenje, gađenje zbog bespotrebne okrutnosti koju pokazuje "naša" Mhysa.

U najavi posljednje epizode sezone i serije nazire se "pravi" posljednji sukob.

Arya protiv Daenerys. To je ujedno i jedini razlog zašto bi posljednja epizoda serije mogla biti dobra. Benioff i Weiss upropastili su sve ostale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59